Direct naar artikelinhoud

Vurige Stede brandt op een laag pitje

De indrukwekkende tifo ten spijt werd het ook gisteren geen geslaagde namiddag op Sclessin. Standard presenteerde zich tegen Gent meer dan degelijk, maar kocht er voor de zoveelste keer niets mee. Play-off II lijkt nu echt onafwendbaar.

Met slechts negen zeges uit 27 matchen schieten de Luikenaars simpelweg tekort. Tenzij het BAS Standard vandaag een laatste reddingsboei toewerpt natuurlijk. In het andere geval is het definitief veroordeeld tot play-off II. De Rouches knoopten weer aan met een verdienstelijke wedstrijd, maar met het gelijkspel dat ze eraan overhouden, schieten ze niets op. Als ze vandaag drie punten extra krijgen, komt Standard tot op één punt van Gent. "Daar gaan we wel vanuit", gaf Gillet mee. "We hebben die wedstrijd gewonnen. Het zou dan ook logisch zijn dat we de punten krijgen die ons toekomen."

Maar zelfs met een totaal van 40 punten, moet Standard zich op de drie resterende speeldagen vanuit een geslagen positie nog voorbij Gent, Genk én Charleroi of KV Mechelen wurmen. Niemand houdt daar in Luik nog echt rekening mee. Voorzitter Venanzi calculeerde vorige week zelfs al een play-off II-scenario in. "Het zou simpelweg een catastrofe zijn. Standard voor het tweede jaar op rij in play-off II, dat kan eigenlijk niet, maar we zitten nu eenmaal in deze situatie. Rekenen en speculeren heeft geen zin. We hebben ons lot al even niet meer in eigen handen", aldus nog Gillet.

Bij een overwinning thuis tegen Gent lagen de kaarten nog enigszins anders. Maar ook gisteren slaagden de Rouches er niet in om te winnen. Ze openden nochtans de score. Alleen volstond dat opnieuw niet. Voor de achtste keer dit seizoen liet Standard het afweten nadat ze het eerste doelpunt voor hun rekening namen. Zo gaven ze in totaal 17 punten uit handen. Deze keer maakt Mitrovic kort na rust de openingstreffer van Sá ongedaan. Standard was het spoor dan even bijster, herpakte zich en kreeg nog wel enkele kansen, maar de echte overtuiging ontbrak om de drie punten in Luik te houden.

"Nog maar eens een vermijdbaare tegengoal", wist doelpuntenmaker Orlando Sá. "Zoals al zo vaak kwamen we op voorsprong. We hadden de controle en incasseren dan uit het niets een goal. Zo hebben we dit seizoen al veel te vaak punten laten liggen en dat breekt ons zuur op. We hebben een goede ploeg. Dat heeft iedereen kunnen zien. Er is al veel gezegd over alle wijzigingen en transfers. De kwaliteit is er. Laat ons met deze ploeg en deze mentaliteit aan het seizoen starten, en dan staan we nu niet op die negende plek. Maar het is niet zo en we gaan weer met een slecht gevoel naar huis."