Direct naar artikelinhoud

Waarom naar een huisarts gaan?

Bert Aertgeerts is huisarts, zoon en kleinzoon van een huisarts, en diensthoofd Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde (ACHG)

"Ouders gaan met een ziek kind beter niet naar een huisarts, maar meteen naar een kinderarts." Dat verklaarde de voorzitter van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde, Yvan Vandenplas, in Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. Omdat het ook door andere media werd opgepikt, kan ik dit niet onbeantwoord laten.

Uw huisarts is de specialist in de omgeving waarin u en ik dagelijks leven. Een omgeving waar heel wat kleine kwaaltjes en ongevaarlijke aandoeningen de ronde doen en levensgevaarlijke ziekten slechts zelden de kop opsteken. Het is de expertise van een huisarts om in de beginstadia van een aandoening en met weinig symptomen en klinische tekens, de ernst van een situatie in te schatten. Het behoort ook tot zijn vak om mensen gerust te stellen en duidelijk te maken dat bijkomende onderzoeken niet nodig zijn. Omdat daar nu eenmaal heel veel wetenschappelijke onderbouwing voor bestaat. Die haalt de huisarts uit de opleiding en uit de vele praktijkrichtlijnen die handelen over al deze ziektebeelden.

Uw huisarts heeft de verantwoordelijkheid voor een populatie van 1.500 mensen. Bijna 80 procent van deze mensen heeft klachten, maar slechts ongeveer 10 procent zal zijn huisarts raadplegen. Op hetzelfde moment liggen er van die mensen slechts twaalf in het ziekenhuis. Het is zijn specialiteit om de mensen die ernstig ziek zijn snel te detecteren, zeer zeldzame behandelbare aandoeningen te diagnosticeren en in urgente situaties gericht te verwijzen. In al deze situaties houdt de huisarts rekening met de mens achter de ziekte, de context en de diagnostische en therapeutische mogelijkheden die al dan niet voorhanden zijn. Uw huisarts is een intelligente, wetenschappelijk zeer goed opgeleide professional. Hij heeft de expertise om u te begeleiden gedurende uw hele leven, ook wanneer u een gespecialiseerde behandeling ondergaat. Hij is uw gids in het leven en helpt u over de vele kronkelige wegen van gezondheid en welzijn.

Prijs-kwaliteit

Landen met een goed uitgebouwde eerstelijnszorg hebben een gezondere bevolking aan een lagere kostprijs, zo stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Competente huisartsen, specialisten en andere gezondheidsberoepen moeten dus elk vanuit hun eigen competentie bijdragen aan kwalitatieve zorg die betaalbaar blijft en waarbij iedereen de zorg krijgt die hij of zij verdient. Het implementeren van een ziekenhuismodel in de eerste lijn is onmogelijk. Huisartsen ondersteunen om hun taak naar behoren uit te voeren, en hen de bevoegdheid geven om zelf te beslissen wanneer ze de disciplines uit de tweede lijn inschakelen, is de enige manier om kwaliteit te bieden aan een betaalbare prijs. Betrek huisartsen bij het organiseren van die gezondheidszorg en voeg hem niet steeds toe aan het einde van de rit.

Huisartsen komen bijna altijd negatief in het nieuw, maar ondanks deze berichtgeving heeft de bevolking een ongelooflijk vertrouwen in deze groep professionals. Omdat ze weten wat we voor hen betekenen. Ik wil hier pleiten voor een objectieve en wetenschappelijke onderbouwing van berichtgeving, zeker wanneer het gaat over gezondheid. Onze discipline maakt het mogelijk dat andere specialisten kunnen doen waar ze goed in zijn: het onderzoeken van een moeilijke problematiek binnen hun eigen specialisatie. Onze beroepsgroep is sinds meer dan vijftig jaar een voorloper in wetenschappelijke onderbouwing van het medisch handelen en heeft aandacht voor alle lagen van de bevolking. Onze discipline verdient beter dan in de media te worden vergeleken met auto's.