Direct naar artikelinhoud

Akkoord over aanpak Syriëstrijders

De Zweedse onderhandelaars hebben een akkoord bereikt over de aanpak van de Syriëstrijders. Er is sprake van celstraffen tot tien jaar. Definitief afkloppen zou pas vandaag gebeuren.

De haakjes zijn weg. Aan de vooravond van een cruciale onderhandelingsweek hebben de Zweedse partijen een moeilijke knoop doorgehakt. Een werkgroep, met onder anderen Bart Somers (Open Vld), Theo Francken (N-VA) en de kabinetschef van Pieter De Crem (CD&V), heeft een akkoord bereikt over de aanpak van de Syriëstrijders.

Het akkoord zou erin bestaan om de huurlingenwet uit 1979 te activeren. Die wet bepaalt dat het als Belg verboden is om te gaan meevechten in vreemde legers. Wie dat wel doet, riskeert een celstraf. Maar de veiligheidsdiensten treden tot nu toe niet op, tenzij een teruggekeerde huurling in België een gevaar zou worden. Dat kan niet, vinden N-VA, CD&V, Open Vld en MR.

De federale onderhandelaars willen de wet grondig herschrijven, zodat hij zo snel mogelijk kan worden toegepast. Bovendien wordt de wet een pak strenger. De oude wet voorziet in straffen van drie dagen tot twee jaar. In de nieuwe versie wordt die strafmaat opgetrokken tot vijf, acht of tien jaar. "Maar daarover bestaat nog geen definitief akkoord", zegt een onderhandelaar.

Voor N-VA is de aanpak van de Syriëstrijders een van de belangrijkste thema's van de regeringsvorming. Op dit moment strijden naar schatting 350 Belgen in Syrië. Zo'n 70 strijders keerden al terug naar België.

Vandaag belandt de kwestie op het bord van de centrale onderhandelaars. Zij moeten de beslissing van de werkgroep nog definitief bekrachtigen.