Direct naar artikelinhoud

Arbeidsmarkt blaast warm en koud

De hemel boven de Belgische arbeidsmarkt zou de komende drie maanden toch wat opklaren voor de werkzoekenden. Na een grijs derde kwartaal veert de ManpowerGroup Index opnieuw op. Van de 751 Belgische werkgevers die de HR-specialist in juli heeft bevraagd, is 4 procent van plan om medewerkers aan te werven in de periode tot eind december. Slechts 1 procent zou mensen ontslaan, en 92 procent houdt het op een status quo.

"De zon breekt langzaam door op Belgische arbeidsmarkt en het lijkt erop dat 2014 positiever zal eindigen dan vorig jaar. In heel wat sectoren groeien de kansen op werk", aldus Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux."Dat betekent echter niet dat het vertrouwen helemaal terug is van weggeweest. De resultaten van de enquête zijn niet zodanig om reeds van een structurele positieve trend te spreken, niet in ons land, en niet in Europa. De werkgevers blazen koud en warm tegelijk, en blijven in deze aanhoudende onzekere tijden focussen op de korte termijn.

De resultaten voor de drie gewesten lopen uiteen voor het vierde kwartaal. De Brusselse werkgevers blijven gematigd positief. In Vlaanderen bereiken de tewerkstellingsvooruitzichten hun hoogste score sinds het derde kwartaal van 2011. In Wallonië daarentegen daalt het werkgeversvertrouwen voor het tweede kwartaal op rij.