Direct naar artikelinhoud

Bianchi crasht zwaar in Suzuka

Een race die door zware regenval zelfs even onzeker leek, en de zware crash van de jonge Fransman Jules Bianchi die de koers inkortte tot 44 ronden. Suzuka was een en al chaos. Ondertussen overklaste Lewis Hamilton nogmaals zijn teamgenoot en titelrivaal.

Geen champagnedouche op het podium. Alleen sombere gezichten. De coureurs werden immers meteen ingelicht toen de race na 44 van 53 geplande rondes werd stilgelegd: Jules Bianchi was er erg aan toe, nadat hij met zijn Marussia tegen een kraanwagen was gecrasht.

De 25-jarige Fransman liep een ernstig hoofdtrauma op waarvoor hij gisteren een spoedoperatie onderging. "Wat wil je dat ik over de koers vertel", zei Lewis Hamilton in de perszaal. "Onze gedachten zijn bij onze collega."

De crash van Bianchi verdrong het sportieve inderdaad helemaal naar de achtergrond. Een half uur eerder maakte Hamilton zich in gedachten nochtans op voor een feestje. Nadat hij zaterdag nog geklopt werd in de kwalificaties en teamgenoot Nico Rosberg op poleposition moest gedogen, overklaste hij zijn Duitse teamgenoot in de koers zoals we dat dit seizoen nog niet zagen.

In het begin van de race, die wegens zeer hevige regenval achter de safety car begon, kon Rosberg de leiding nog vasthouden. Maar toen beide Mercedessen na dertien rondes op een stilaan opdrogend circuit overstapten naar zogenaamde 'intermediates' (een kruising van regen- en droogweerband), keerde Hamilton onhoudbaar terug. Eén enkele aanval had de Brit nodig om de leiding te grijpen ("het verraste me dat het zo makkelijk ging..."), waarna hij zo van Rosberg wegreed. Oorzaak van het niveauverschil tussen de titelrivalen: te veel overstuur - de auto die al te zeer de neiging heeft om naar de binnenkant van de bocht te gaan - bij Rosberg.

In het kampioenschap vergroot Hamilton zijn voorsprong tot tien punten.

Uitslag GP Japan

1. Lewis Hamilton1u51:43.021

2. Nico Rosbergop 9.180

3. Sebastian Vettel29.122

4. Daniel Ricciardo38.818

5. Jenson Button1:07.550

WK-stand

1. Lewis Hamilton266 ptn

2. Nico Rosberg256

3. Daniel Ricciardo193

4. Sebastian Vettel139

5. Fernando Alonso133