Direct naar artikelinhoud

André Greipel wint eerste Brussels Cycling Classic

WIELRENNEN - Een volle fietslengte scheelde het met Degenkolb op de Keizerin Charlottelaan in Laken. Greipel beslechtte het Duitse onderonsje in de eerste Brussels Cycling Classic in zijn voordeel en bracht zijn seizoenstotaal op zeventien.

Een prestigieus startdecor in het Jubelpark, een relatief vlakke aanloop en een pittige heuvelzone in de Druivenstreek en de Voervallei. De laatste klim op 34 kilometer van de finish en dan via brede boulevards naar het Atomium. In niks leek de Brussels Cycling Classic nog op het gesloopte monument Parijs-Brussel.

Toch bleef de inzet bij Lotto-Belisol identiek. "Winnen. Voor minder deden we het hier niet", gaf ploegleider Heynderickx toe. "Maar ken je ze, de koersen die je zogezegd nooit kan verliezen?"

Hardrijder Boom leek het met een late uitval te gaan halen. "Wat kon ik doen, buiten mezelf sparen voor de laatste 300 meter?", zag Greipel het met lede ogen aan. "Ik had geen pionnen op overschot om de kloof te dichten. Het was hopen op een reactie van het peloton."

Die kwam er gelukkig. Waarop Greipel, na de bandbreuk van Jens Debusschere enkel nog geruggesteund door Sieberg, de klus makkelijk klaarde. Voornaamste obstakel in de laatste rechte lijn bleek nog Mickäel Delage, die na zijn voorbereidingswerk voor Bouhanni iets te breed uitzwiepte.

"Bijna lag ik in de afsluiting", knikte Greipel. "Zonder dat akkefietje was de kloof op de streep alleen maar groter geweest."

Een verdiende zege, waren ze bij Lotto unaniem. Heynderickx zag zijn troepen de hele koers controleren. "Er is hard voor gewerkt", vond ook Greipel. "We hielden er in de achtervolging op de zes vroege vluchters constant de snelheid in, geen moment sloeg de paniek toe. Het was een mooi staaltje teamwork. Als één ploeg de zege verdiende, dan waren wij het wel."

Greipel rijdt zondag nog de GP Jef Scherens in Leuven. Het WK ploegentijdrijden op 22 september is zijn laatste koers van 2013.