Direct naar artikelinhoud

Meer mannen nemen ouderschapsverlof

Steeds meer mannen vinden de weg naar het systeem van het ouderschapsverlof. In de eerste helft van dit jaar ging zo'n 30 procent van de uitkeringen naar mannen, ruim 10 procent meer dan tien jaar geleden.

De algemene populariteit van ouderschapsverlof blijft elk jaar stijgen. Tijdens de eerste helft van dit jaar kregen per maand gemiddeld 59.151 ouders een vergoeding voor ouderschapsverlof. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden: toen ging het om 31.507 ouders. Beide ouders hebben recht op vier maanden ouderschapsverlof per kind, dat moet worden opgenomen voor het kind twaalf wordt. De meeste mannen kiezen ervoor om een dag per week thuis te blijven.

"We merken dat de partners steeds vaker aanwezig willen zijn bij de opvoeding van het kind. Bij onze controles zien we meer en meer mannen en meeouders in de wachtzaal zitten, al dan niet samen met de moeder van het kind", zegt Leen Du Bois van Kind & Gezin.

Het systeem van ouderschapsverlof is in 2012 uitgebreid. "De mogelijkheid in de arbeidswetgeving om ouderschapsverlof op te nemen, is voor veel vaders en meeouders het duwtje in de rug. In sommige sectoren blijft het nog moeilijk om ouderschapsverlof te bespreken, maar de trend is positief", zegt Du Bois.

Toch lijkt de groei van het aandeel mannen geleidelijk stil te vallen. Tussen 2006 en 2011 steeg het aandeel mannen van 18,85 procent naar 27,51 procent. Sindsdien kwam er amper 1 procent bij. Tijdens de eerste helft van het jaar is er zelfs een lichte daling te merken ten opzichte van vorig jaar. Het blijft voorlopig dus voornamelijk een vrouwenzaak.