Direct naar artikelinhoud

Spanje pakt twee 'vermoedelijke terroristen' op

De Spaanse politie heeft twee vermoedelijke terroristen opgepakt, die ervan verdacht worden lid te zijn van het terreurnetwerk Al Qaida in de Islamitische Maghreb (Aqim), de Noord-Afrikaanse tak van de terreurbeweging Al Qaida.

Volgens Binnenlandse Zaken in Madrid lijkt hun profiel "erg goed" op dat van de twee daders die de aanslag pleegden tijdens de marathon van Boston. Een van de verdachten, Nou Mediouni (1e foto), is afkomstig uit Algerije en werd in Zaragoza in het noordoosten van Spanje opgepakt. De andere is de Marokkaan Hassan el Jaaouani (2e foto), die in Murcia in het zuidoosten van het land werd gearresteerd.

De Audiencia National, het speciale gerechtshof dat de arrestatie van beide mannen had bevolen, relativeerde de uitspraken van het ministerie. Hun lidmaatschap van een Al Qaida-cel is niet bewezen, aldus gerechtelijke kringen. De speurders hadden vastgesteld dat de verdachten de laatste tijd "geradicaliseerd waren en islamitische pagina's op het internet hadden geraadpleegd". Zo bezochten ze bepaalde forums en chatrooms op internet en haalden ze informatie van het web over het maken van bommen. De politie heeft geen aanwijzingen dat de vermeende terroristen van plan waren op korte termijn een aanslag te plegen.

Spanje heeft bij de arrestatie met Frankrijk en Marokko samengewerkt. Frankrijk is door Aqim bedreigd met aanslagen, omdat het in het Afrikaanse land Mali militair heeft ingegrepen tegen radicale moslims van onder meer die groepering. Om die reden is gisteren ook een bomaanslag op de Franse ambassade in Tripoli gepleegd.