Direct naar artikelinhoud

Fellaini depanneert het land

Bij Manchester United is hij dé bepalende figuur, nu Louis van Gaal hem als nummer tien gebruikt. Bij de Rode Duivels ziet bondscoach Marc Wilmots in Marouane Fellaini (27) eerder een defensieve midden-velder. 'Ik ben efficiënt als ik 100 procent ben. Dan maakt het niet uit waar ik speel.'

Altijd een belevenis, een persconferentie van Marouane Fellaini. Cooler dan cool, de blik op oneindig en de krullenbol die alle richtingen uitgaat. Niets lijkt hem uit zijn evenwicht te kunnen brengen. Een beetje zoals op het veld als hij in vorm is. Tegen Tottenham en afgelopen weekend nog tegen Liverpool blonk hij uit als meest aanvallende middenvelder.

"Ik weet wat ik kan omdat ik toch al wat ervaring heb op die positie. Bij United ben ik eigenlijk een hangende spits, bij Everton speelde ik indertijd als diepste man van een driehoeksmiddenveld."

Op die laatste manier speelde ook Wilmots hem al uit bij de Rode Duivels. "Of ik die positie liever heb? (glimlacht) Ik pas me aan." Om dan even later toch toe te geven: "Het bevalt me wel om zo dicht bij het doel te spelen." Maar dat hij straks evengoed weer een rij lager kan worden geplaatst, enerveert hem naar eigen zeggen niet.

"Natuurlijk is het gemakkelijker als je je als speler op één positie kunt toespitsen, maar vervelend? Neen. Omdat de trainer beslist over de tactiek. We hebben dit seizoen al 3-5-2, 5-3-2, 4-4-2 en 4-3-3 gespeeld. Je moet je dus wel aanpassen. En er zijn zoveel spelers die dat doen. En ik speel tenminste. Dát is het belangrijkste."

No-nonsense onder Van Gaal

Vraag is waar Wilmots Fellaini het best kan gebruiken. "De bondscoach kent mijn kwaliteiten. Hij heeft me al altijd uitgespeeld als verdedigende of centrale middenvelder. Dat bevalt me ook. Veel ruimte bestrijken, af en toe in de zestien komen en mijn ploegmaats bijstaan in het verdedigen. Ik ga er niet mee akkoord dat de beste Fellaini een offensieve Fellaini is. Of ik wel voldoende efficiënt ben in de verdedigende duels? Ik ben vooral efficiënt als ik 100 procent fit ben. Dan maakt het niet uit waar ik speel."

Dat van die 100 procent lijkt nu wel het geval bij Manchester United. "Ik word dit seizoen alleszins niet meer bekritiseerd. Ik heb mezelf bewezen en de trainer heeft me in de basis gelaten."

De trainer, dat is Louis van Gaal, die recent nog de lof van Fellaini zong. "Van Gaal heeft me uitgebreid gefeliciteerd in de pers. (lacht) Maar tegen mij persoonlijk heeft hij niets gezegd, hoor. Eigenlijk zegt hij nooit veel."

Van Gaal is ook bekend om zijn no-nonsenseaanpak, waarbij hij spelers niet altijd even zachtzinnig behandelt. "Wat ik van hem geleerd heb? Als hij je iets zegt, moet je het ook zo uitvoeren. Zo niet, dan lig je eruit. Hij is de strengste coach die ik ooit al gehad heb. Maar daar hadden we ook nood aan. Zeker na het vorige slechte seizoen was er een trainer nodig die sommige spelers kwam wakker schudden."

Misschien dat de Nederlander dat nu ook met Adnan Januzaj wil doen, de ploegmaat van Fellaini die er niet bij is. "Adnan aanvaardt zijn niet-selectie. Hij weet dat hij eerst aan spelen moet toekomen bij United als hij bij de Rode Duivels wil raken. Dat is een vorm van maturiteit. Hij zal nu wat harder moeten gaan werken.