Direct naar artikelinhoud

Iedereen viert titel op veld, 40 fans riskeren straf

Het is nu wellicht voorgoed gedaan met het voetbalveld bestormen na het behalen van de landstitel. Veertig supporters van Anderlecht riskeren een stadionverbod en een boete.

De paars-witte aanhang spreekt er schande van: veertig supporters van Anderlecht hebben thuis een brief gekregen met de kurkdroge mededeling dat ze vier maanden na de kampioenenmatch van vorig seizoen een stadionverbod riskeren. Reden: ze bestormden in al hun enthousiasme het voetbalveld. Dat is echter verboden en was zowel op voorhand als tijdens de wedstrijd zelf meerdere keren meegedeeld. Alle veertig riskeren ze nu een stadionverbod van twee jaar en een boete van 1.000 euro.

"Onbegrijpelijk", zegt Francis Michils van de supportersclub Purple Haze, die intussen een Facebookgroep oprichtte. "Ik ken veel fans die een brief gekregen hebben van de Voetbalcel. Zij hebben niets afgebroken of niemand uitgedaagd. Toen ze werden gevraagd terug te keren naar de tribunes deden ze dat. Waarom valt de politie nu lukraak veertig supporters lastig?", vraagt Michils.

Jo Van Hecke van de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken wil niet ingaan op de dossiers. "De procedure loopt. Ik kan en mag me daar niet over uitspreken. Beweren ze dat ze enkel hebben feestgevierd? Ze mogen in kranten en op Facebook vertellen wat ze willen. Uiteindelijk telt hun verdediging maar op één plaats: in de wettelijke procedure. Ze kunnen hun verdediging mondeling of schriftelijk overmaken aan de Voetbalcel. Dan zullen wij beslissen of en welke sanctie er komt."

De groep misnoegde RSCA-fans telde gisterenavond al meer dan duizend leden. Minstens honderd fans die ook op het veld liepen, maar geen brief kregen van de Voetbalcel, postten uit solidariteit al een selfie van hun feestgedrag op de grasmat tijdens dezelfde kampioenenmatch. Velen verlangen ook steun van het Anderlechtbestuur: "Dat Anderlecht nu maar eens laat zien hoezeer ze begaan zijn met hun fans."

Anderlecht-woordvoerder David Steegen voelt zich niet aangesproken: "Wij hebben niets te maken met die stadionverboden. Dat is een keuze van de politie- en veiligheidsdiensten. Het is vervelend dat de fans denken dat wij daar als voetbalploeg voor iets tussen zitten. Onze relatie met de fans was net verbeterd."

Steegen zegt dat ook Anderlecht niet weet waarom de Voetbalcel net veertig supporters viseert terwijl er duizenden uitzinnige fans op de grasmat stonden te dansen. "Misschien hebben ze wel iets mispeuterd en is het met recht en reden dat ze worden vervolgd. Maar nogmaals: wij weten dat niet. Anderlecht is een voetbalclub en geen rechter."

Jo Van Hecke benadrukt dat een voetbalveld bestormen al jaren strafbaar is. "Zelfs al van voor de Voetbalwet in 1998."

Steegen snapt naar eigen zeggen dat het veld verboden terrein is voor het publiek, ook op een kampioenenmatch. "Omdat wij willen dat iedereen de ceremonie op een aangename manier kan volgen." Tijdens de voorlaatste kampioenenviering van Anderlecht in 2010 lukte het overigens wel om het veld vrij te houden. "We werden kampioen op Brugge en hebben dan hier op onze parking gevierd", zegt Steegen.

Francis Michils stuurt intussen aan op acties. Bij de volgende thuiswedstrijd zal hij met collega's pamfletten uitdelen waarin ze vragen solidair te zijn met de lukraak gekozen zondebokken. Ze zullen vragen geld te storten om de boetes te helpen betalen.