Direct naar artikelinhoud

'Vilvoords Shariakopstuk gedood in Syrië'

Houssien Elouassaki (22) uit Vilvoorde zou gesneuveld zijn in Syrië. Dat blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken. Zijn familie blijft hopen dat hij nog leeft zolang ze zijn lijk niet hebben gezien.

De Vilvoordenaar wordt beschouwd als het kopstuk van de Belgische moslimstrijders in Syrië. Houssien Elouassaki - alias Abu Fallujah - is volgens gerechtelijke bronnen de oorzaak waarom de voorbije maanden zoveel jongeren uit Vilvoorde naar Syrië vertrokken. Uit getuigenissen van teruggekeerde jongeren blijkt dat Houssien de leider was van de tientallen leden van Sharia4Belgium die naar Syrië trokken.

Houssien Elouassaki raakte vooral bekend omdat hij in afgeluisterde telefoongesprekken met zijn broer pochte dat hij een man had onthoofd. In juni dook op internet een filmpje op waarin Vlaams sprekende mannen een oudere man de keel oversneden en onthoofdden. Samen met andere Belgen en Nederlanders verbleef Houssien Elouassaki lange tijd in een villa in Daret Ezza, ten noorden van Aleppo. Hij liet er zich 'emir' noemen. Gerechtelijke bronnen zeggen dat Houssien Elouassaki zo goed als zeker gesneuveld is in Syrië. Ze gaan daarvan uit omdat het alvast werd gezegd in onderschepte telefoongesprekken. Hij zou begin augustus al zijn omgekomen. Sindsdien gaf Houssien Elouassaki geen teken van leven meer. Hij belde niet meer naar zijn familie en ook zijn Facebookpagina is sindsdien niet aangepast.

Jongere broer

De familie Elouassaki in Vilvoorde blijft hopen dat Houssien Elouassaki nog in leven is. Dat zegt hun advocaat Abderrahim Lahlali. "Het is juist dat ze Houssien al enkele weken niet meer hebben gehoord. Maar dat is ook niet zo vreemd want de contacten verliepen doorgaans via zijn broer die een tijdje terug verongelukte in het verkeer. De familie heeft de geruchten over het overlijden van Houssien natuurlijk al opgevangen. Maar ze hebben geen enkele bewijs dat Houssien inderdaad dood is. Ze weten natuurlijk wel dat het risico bestaat dat dit kan gebeuren in Syrië", zegt Lahlali.

Intussen heeft de onderzoeksrechter Hakim Elouassaki (21) - de jongere broer van Houssien - in verdenking gesteld van een terroristische moord. Hij zit al sinds april in de cel op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organsiatie. Hakim Elouassaki keerde uit Syrië terug nadat hij door een granaatscherf gewond raakte aan het hoofd. Abderrahim Lahlali zegt dat het federaal parket gezichtsverlies zal lijden als het met het huidige dossier naar de bodemrechter trekt.

"De beschuldiging van moord wordt met geen enkel element gestaafd. Men spreekt van een filmpje maar er gebeurde nooit een onderzoek naar de waarachtigheid daarvan. Er zijn tientallen huiszoekingen gebeurd en evenveel personen verhoord. Nooit is er enig bezwarend materiaal gevonden."