Direct naar artikelinhoud

Spanning neemt toe na Israëlische vergeldingsraids

Na de drievoudige aanslag in Zuid-Israël, donderdag, heeft de Israëlische luchtmacht een reeks raids uitgevoerd op doelwitten in Gaza. De chef van het commando dat in Israël toesloeg werd daarbij gedood, aldus premier Netanyahu. Vanuit Gaza zijn intussen ook meerdere raketten afgevuurd op Israël.

De Israëlische reactie na de dodelijke aanslagen bij Eilat, donderdag, liet niet op zich wachten. Na een eerste raid de dag zelf nog voerde de Israëlische luchtmacht de hele nacht en ook gisteren vergeldingsraids uit op Gaza. Volgens de autoriteiten in Jeruzalem waren de terroristen die acht slachtoffers gemaakt hadden op de weg tussen Be'er Sheva en Eilat, afkomstig uit de Palestijnse enclave.

Bij een eerste Israëlische luchtaanval, op de stad Rafah, vielen zes doden. Volgens de Israëlische binnenlandse inlichtingendienst Shin Beth werden vijf leiders van de Comités voor Volksverzet (PRC) gedood, onder wie de chef van die radicale organisatie, Kamal al-Nayrab. Een volgende reeks raids had een huis ten oosten van de stad Gaza als doelwit. Daarbij kwam een 13-jarige jongen om het leven.

Ook in de buurt van Khan Yunis, in het zuiden van de strook, vond een bombardement plaats waar geen gewonden bij vielen.

Dat was wel het geval bij een actie tegen twee trainingskampen van Izzedin-al-Qassam, de gewapende arm van de radicale Palestijnse organisatie Hamas, die Gaza de facto regeert. Een bestookt centrum bevond zich in het noorden, het andere in het zuiden van het territorium.

Politiemannen

Overigens ontkent het Israëlische leger dat bij een helikopterraid in de buurt van Rafah ook drie Egyptische politiemannen om het leven zouden zijn gekomen, een bericht dat door officiële bronnen uit Egypte was verspreid. Israël viel ook een smokkeltunnel aan die Gaza met Egypte verbindt.

Ook later gisteren bleef de Israëlische luchtmacht jacht maken op vermeende terreurkopstukken in het Palestijnse gebiedsdeel. Hamas, dat overigens ontkent dat de terroristen van donderdag uit Gaza afkomstig waren, zegt dat daarbij ook een elektriciteitscentrale werd getroffen die voor een stroompanne zorgde in het centrum van de strook.

Zoals te verwachten viel werd vanuit Gaza geriposteerd tegen doelwitten in Israël. Voorspelbaar genoeg was het opnieuw de stad Ashkelon, ten zuiden van Tel Aviv aan de Middellandse Zee, die geviseerd werd.

Ook de stad Ashdod werd getroffen. Twee burgers raakten gewond, respectievelijk in een school en een synagoge. In totaal werden zo'n 20 Grad- en Qassamraketten op Israël afgevuurd.