1 jaar cel geëist voor Ex-miss Daisy Van Cauwenbergh

© Bauweraerts

Het Brusselse parket heeft vrijdag een gevangenisstraf van 1 jaar met uitstel gevorderd tegen ex-Miss België Daisy Van Cauwenbergh en een celstraf van 2 jaar met uitstel tegen haar echtgenoot Johannes ‘Huub’ Fijen. De twee werden vervolgd voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, witwassen en kunstmatig krediet maar hun advocaat vroeg de vrijspraak voor alle tenlasteleggingen. Het vonnis valt op 25 november.

De Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) legde in 2007 klacht neer tegen het echtpaar Fijen-Van Cauwenbergh, na een tip van enkele ex-werknemers van de vennootschappen van het koppel. Het ging onder meer om vier IT-bedrijfjes in Zaventem, die uiteindelijk in 2008 failliet gingen. Volgens het parket werden enkele van die bedrijfjes systematisch leeggezogen en werd het geld naar andere vennootschappen van het koppel versluisd, onder meer in Curaçao. Dat geld zou dan gebruikt zijn voor privé-uitgaven.

Daarnaast liet Fijen volgens het parket de schulden van twee van zijn bedrijfjes bij de RSZ, BTW en fiscus torenhoog oplopen, om met dat geld andere zaken te financieren. Het koppel werd oorspronkelijk ook vervolgd voor fiscale fraude maar die tenlastelegging vervalt omdat er na akkoord een administratieve boete betaald werd aan de fiscus.

Volgens meester Hans Symoens, de advocaat van het echtpaar Fijen-Van Cauwenbergh maakt de betaling van die boete elke strafrechtelijke vervolging onmogelijk. De hele constructie rond de vennootschap in Curaçao zou immers mee deel hebben uitgemaakt van het akkoord dat het koppel met de BBI afsloot.

Verder betwistte de verdediging niet dat de Belgische vennootschappen van het koppel hoge schulden had bij de RSZ en BTW. “Meneer Fijen probeerde, in overleg met de RSZ en de BTW-administratie, de financiële problemen van beide bedrijven op te lossen, maar dat is niet gelukt”, klonk het.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen