"Insinuaties in media brengen Syrisch gezin in gevaar"

© sudpresse

De vader van het Syrische gezin dat naar België wil komen, is niet betrokken bij de politiek of de oorlog daar. Dat zeggen hun advocaten in een reactie op een beschuldiging die eerder op Newsmonkey verscheen. "Ze besmeuren onze cliënten maar verzwijgen de grond van de zaak: Francken is door de rechter verplicht om een visum af te leveren."

rvs

LEES OOK. 4.000 euro per dag dat Syrische familie ons land niet binnen mag

Gisteren verscheen op Newsmonkey een bericht dat de vader van de familie, dat via Belgische kennissen naar ons land wil komen, "in bed ligt met het Assad-regime". Daarbij werd erop gewezen dat de Kamer van Koophandel in Aleppo, waar hij werkt, een vehikel van het regime is dat geleid wordt door een Assad-getrouwe.

"Onze cliënt is ondernemer en werkzaam voor de Kamer van koophandel van Aleppo", bevestigt Progress Lawyers Network (PLN), dat de familie verdedigt. "Die is erop gericht om de economische belangen van de Syrische ondernemers te behartigen, maar heeft geen enkele band met de oorlog. Hij is nooit politiek actief geweest is nooit lid geweest van welke partij of groep dan ook."

"Huis verwoest door de oorlog"

In het bewuste artikel werd ook melding gemaakt van enkele reizen die de vader volgens zijn Facebook-pagina gemaakt heeft, en die er volgens het medium op zouden wijzen dat hij speciale privileges heeft binnen het regime. Volgens PLN waren de reizen echter enkel van professionele aard. "Onze cliënt had een eigen bedrijf, dat volledig verwoest werd door de oorlog."

"Onze cliënt leeft met zijn vrouw en twee kinderen in en appartement dat eigendom is van hun oom. Hun eigen huis werd immers verwoest door de oorlog", betwisten de advocaten de conclusie van Newsmonkey dat de familie "niet veel last heeft van de humanitaire crisis".

LEES OOK. Vluchtelingenwerk Vlaanderen niet te spreken over weigering visum Syrisch gezin

"Lasterpogingen zijn onaanvaardbaar"

"Wij betreuren dat onze cliënten worden besmeurd om de grond van de zaak te verzwijgen: het feit dat een rechter Francken heeft veroordeeld tot het afleveren van een visum aan onze cliënten en dat hij blijft weigeren dit arrest uit te voeren", aldus PLN nog. "Deze pogingen om onze cliënten te besmeuren zijn niet alleen onaanvaardbaar maar brengen hun leven direct in gevaar."

Volgens de advocaten moet staatssecretaris Francken de visa dringend afleveren. "Niets van dit alles zou ertoe mogen doen, wanneer het erop aankomt een familie met twee kinderen te beschermen."

LEES OOK. Belgische advocaten ontkennen vermeende banden van Syrische familie met Assad

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen