Direct naar artikelinhoud

UCI wellicht in beroep tegen één jaar schorsing voor Vinokoerov

ALMATY l De Kazachse wielerfederatie heeft Alexandre Vinokoerov voor één jaar geschorst. Vinokoerov werd na de tijdrit in Albi op 21 juli op bloeddoping betrapt en drie dagen later uit de Tour gezet. Op 22 juli 2008 zou hij opnieuw mogen koersen. De UCI begrijpt de schorsing niet en gaat allicht in beroep bij het International Sporttribunaal TAS.

Vinokoerov had een lijvig dossier ingediend bij de Kazachse federatie, waarin hij zijn onschuld volhield. Woensdag werd de renner verhoord in Almaty, gisteren sprak de federatie een schorsing van een jaar uit. "De verdediging heeft ons niet overtuigd", zegt Nikolaï Proskourine. Gek genoeg kreeg de renner maar een schorsing van één jaar. Dat zou betekenen dat Vinokoerov nog kan deelnemen aan de Olympische Spelen van Peking. Die vinden van 8 tot 24 augustus plaats.

Maar zover is het nog niet. Allicht tekent de internationale wielerunie UCI beroep aan tegen de schorsing. "We zijn verbaasd en verrast", zegt UCI-woordvoerder Enrico Carpani. Bij het TAS in Lausanne zullen ze twee jaar eisen. Dat is de standaardschorsing waartoe Tyler Hamilton en Santiago Perez, ook betrapt op bloeddoping, werden veroordeeld.

"Alleen bij een licht vergrijp of wanneer de atleet meewerkt aan de strijd tegen doping, zodat ook andere atleten worden betrapt kan de schorsing tot één jaar worden teruggebracht", zegt UCI-advocaat Philippe Verbiest. "Geen van beide is van toepassing in het geval van Vinokoerov. Ik begrijp die schorsing van één jaar dan ook niet."

(MG)