Direct naar artikelinhoud

Bill Gates veroordeelt aidsbeleid van regering-Bush

BRUSSEL l Het beleid dat de Verenigde Staten in het leven hebben geroepen tegen aids, en dat onthouding van seks voor of buiten het huwelijk als belangrijkste component heeft, faalt. Dat zegt de Amerikaanse multimiljardair Bill Gates.

Door Ronald Meeus

Microsoftoprichter Bill Gates wil dezer dagen meer bekend staan als een icoon in de bestrijding van wereldproblemen dan als een informaticabons. Eerder dit jaar kondigde hij aan dat hij zijn (al enkele jaren vermagerde) aanwezigheid bij het informaticabedrijf geleidelijk zal afbouwen, om zich voortaan te concentreren op het liefdadigheidswerk dat hij samen met zijn vrouw, Melinda Gates, doet.

Een belangrijk deel van het persoonlijk fortuin van Gates zit immers in de Gates Foundation, een ngo die de twee samen bestieren. Een deel van het geld dat die stichting weggeeft, wordt geïnvesteerd in gels die, in de toekomst, misschien het aidsvirus kunnen doden.

Dat maakt hem een bevoorrechte spreker op gebied van aidsbestrijding, en dus ook van aidsbeleid. Van dat voorrecht maakte hij afgelopen maandag gebruik, toen hij tijdens een wereldconferentie over aids in het Canadese Toronto, samen met zijn vrouw, het Amerikaanse beleid op gebied van aidsbestrijding een veeg uit de pan gaf.

"Onthouding is vaak geen optie voor arme vrouwen en meisjes, die geen andere keuze hebben dan op jonge leeftijd te trouwen", zei Gates. "Trouw zijn beschermt geen vrouwen wier partner ontrouw is. En condooms gebruiken is geen beslissing die vrouwen zelf kunnen nemen; ze hangt af van de man. We moeten de kracht om hiv te voorkomen in de handen van vrouwen zien te krijgen, of dat nu trouwe echtgenotes zijn met kleine kinderen of sekswerkers die hun leefinkomen bij elkaar moeten schrapen. Waar ze ook leeft of wat ze ook doet: een vrouw zou nooit de toestemming van haar partner moeten vragen om haar eigen leven te redden."

De promotie van onthouding is de belangrijkste component in een vijfjarig noodplan dat de regering-Bush in het leven heeft geroepen om aids in de wereld te bestrijden. Dat programma kost 15 miljard dollar en een derde ervan moet worden gebruikt voor het opzetten van een beleid op gebied van onthouding.

'Onthouding is vaak geen optie voor arme vrouwen en meisjes. Trouw zijn beschermt geen vrouwen wier partner ontrouw is'