VN: "Turkije overschrijdt de grenzen van het toelaatbare"

De Verenigde Naties reageren scherp op de arrestatie van twee leiders van de pro-Koerdische partij HDP in Turkije. Ze menen dat het land hiermee "de grenzen van het toelaatbare overschrijdt". De Europese Unie toont zich "extreem ongerust".
Figen Yuksekdag en Selahattin Demirtas (archieffoto).

Afgelopen nacht hebben de Turkse autoriteiten Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag gearresteerd, naar eigen zeggen in het kader van een antiterreuronderzoek. Demirtas en Yuksekdag zijn de voorzitters van de belangrijkste pro-Koerdische partij HDP. Met tien procent van de stemmen is dat de op twee na grootste partij van het land.

De VN reageert scherp op deze arrestaties evenals op het feit dat Turkije sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli nu al 100.000 ambtenaren en leerkrachten heeft ontslagen. Zowat 37.000 anderen zijn opgepakt. "Als je iemand haar of zijn job afneemt of arresteert, dan is het vermoeden van onschuld noodzakelijk in afwachting van een proces", zegt woordvoerder Ravina Shamdasani van de UN Human Rights Council. "Gezien deze grote aantallen, zijn wij bezorgd dat Turkije dit vermoeden niet respecteert."

"Gezien Turkije de noodtoestand heeft uitgeroepen en gezien het afwijkt van bepaalde principes van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten, zijn wij bezorgd dat de stappen die de Turkse autoriteiten nemen de grenzen van het toelaatbare overschrijden."

Federica Mogherini en het Europees Parlement

Bij monde van de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini reageert ook de Europese Unie op de recente gebeurtenissen in Turkije. Via Twitter laat Mogherini weten dat ze "extreem ongerust" is over de arrestaties van de pro-Koerdische politici. Ze schrijft dat ze met de Turkse autoriteiten in contact staat en dat ze een vergadering plant met alle ambassadeurs van EU-landen in Ankara.

Ook uit het Europees Parlement komen duidelijke stemmen tegen de acties van het regime-Erdogan. De Nederlandse Kati Piri (PvdA) is lid van de commissie die de toetredingsgesprekken volgt tussen Turkije en de Europese Unie.

In "De wereld vandaag" op Radio 1 is ze duidelijk: "Turkije heeft een rode lijn overschreden. Iedereen die niet achter Erdogan staat, wordt hard aangepakt. Eerst Gülen-aanhangers, dan de media en nu de Koerdische oppositie."

Met dat laatste heeft Turkije volgens Piri een lijn overschreden. "De emmer is vol. Wat mij betreft moeten de onderhandelingen over de toetreding worden opgeschort." Woensdag brengt de Europese Commissie verslag uit over de gesprekken met kandidaat-lidstaten.

Meest gelezen