Direct naar artikelinhoud

Jeugdinstellingen krijgen extra therapeuten voor probleemjongeren

Brussel l Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) en de overheidsvakbonden hebben een akkoord bereikt over de situatie bij de instellingen voor probleemjongeren. De werkonderbrekingen in Mol, Ruiselede en Beernem worden daardoor stopgezet. De minister gaf garanties dat alle problemen in de centra aangepakt zullen worden. Er wordt extra geld vrijgemaakt voor acute dossiers en er komen extra therapeuten die het probleem van de oneigenlijke plaatsingen moeten oplossen.

Twee weken geleden ontstond er protest bij het personeel van de Vlaamse jeugdinstellingen De Markt en De Hutten in Mol en De Zande in Beernem en en Ruiselede. Ze waren de naar eigen zeggen hachelijke werksituatie beu en spraken af om elke maandag drie uur het werk neer te leggen. Nadat ze dat een keer gedaan hadden, werden ze uitgenodigd door minister Vanackere voor een gesprek.

De minister belooft nu om een specifiek geval in Ruiselede onmiddellijk op te lossen. Een probleemjongere zorgt daar al een tijdje voor zware moeilijkheden omdat hij kampt met ernstige psychische problemen. Om zulke dringende gevallen in de toekomst sneller aan te pakken zal er een half miljoen euro structurele hulp per jaar vrijgemaakt worden. Verder worden er zes extra therapeuten aangeworven en werd de vrees voor jobverlies bij de logistieke diensten van de centra ongedaan gemaakt.