"Mijn cliënt is een ondernemer zonder politieke overtuiging"

De advocaten van de Syrische familie die met een visum naar België wil reizen, ontkennen dat de vader van het gezin zou werken voor het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad. Dat had een nieuwssite gesuggereerd.
Advocaat Mieke Van den Broeck (archieffoto).

Het Syrische gezin in kwestie is bevriend met een Belgische familie uit Namen. Die wil de moeder, vader en twee kinderen vanuit Syrië naar ons land halen, maar slaagt er niet in een humanitair visum los te weken bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Francken werd veroordeeld tot een dwangsom van 4.000 euro per dag dat het visum wordt geweigerd, maar houdt voorlopig voet bij stuk.

Op een Vlaamse nieuwssite verscheen gisteren een artikel waarin staat dat de vader van het gezin "stevig in bed ligt met het regime van Assad". De man werkt bij de Kamer van koophandel in de Syrische stad Aleppo die volgens de nieuwssite "een puur vehikel van het regime" is.

"Dit brengt de levens van onze cliënten direct in gevaar"

De nieuwssite schrijft daarnaast dat "uit de foto's op de Facebookpagina van de vader duidelijk blijkt dat hij een aanhanger is van Assad én dat hij weinig last heeft van de humanitaire crisis in zijn stad", omdat de man de laatste jaren verschillende keren naar het buitenland reisde en omdat er foto's van hem op verschillende feestjes te zien zijn.

"Deze pogingen om onze cliënten te besmeuren zijn niet alleen onaanvaardbaar maar brengen hun leven direct in gevaar", zeggen advocaten Thomas Mitevoy en Mieke Van den Broeck in een reactie. De advocaten hameren op een snelle aflevering van de visa.

De vader van het gezin is volgens hen "nooit politiek actief geweest". Mitevoy en Van den Broeck benadrukken verder dat hij wel degelijk "geschokt is door de oorlog die zijn land volledig verwoest" en dat ook de woning van het gezin vernield is.

"Nieuwssite heeft foto's en informatie uit hun context gerukt"

In "De wereld vandaag" gaat Van den Broeck dieper in op de zaak. "Grote delen van de familie van mijn cliënt zit in het buitenland", argumenteert ze het feit dat hij überhaupt een Facebookprofiel heeft. "Hij heeft niet veel mogelijkheden om met hen te communiceren. Op Facebook zet hij ook alleen maar berichten van rustige momenten waarop de wapens zwijgen en hij bijvoorbeeld thee kan drinken. Dan plaatst hij een foto op Facebook gericht aan zijn familie. Veel vluchtelingen communiceren zo met hun familie."

"De nieuwssite heeft foto's en informatie uit hun context gerukt. Zo zou mijn cliënt banden met Assad hebben. Dat klopt niet. In Syrië hangen de straten vol met afbeeldingen van Assad. Het is voor zo’n afbeelding dat hij is gefotografeerd. Het is geen politiek statement want mijn cliënt heeft geen politieke overtuiging. Hij is een ondernemer, of beter was dat tot zijn bedrijf werd gebombardeerd. Sindsdien is hij aan de slag bij de lokale Kamer van Koophandel. In die hoedanigheid maakt hij soms reizen naar het buitenland."

Van den Broeck erkent dat dit niet voor elke Syrische burger is weggelegd, maar ze houdt vol dat dit niet betekent dat haar cliënt Assad aanhangt. "In een land als Syrië kan je geen ondernemer zijn als je het tegen het regime opneemt. Dat heeft hij inderdaad niet gedaan. Hij gaat pragmatisch te werk en wil zijn bedrijf de beste kansen geven."

Meest gelezen