Direct naar artikelinhoud

Extremisten bedreigen kritische Marokkaanse Antwerpenaren

Imam Nordine Taouil en andere kritische Antwerpenaren zijn bedreigd door extremisten nadat ze het gewelddadige protest van vorig weekend hadden afgekeurd. Door de toenemende agressiviteit en een nieuwe sms-oproep tot betogen, geldt er vanaf vanmiddag een samenscholingsverbod in Borgerhout.

Imam Nordine Taouil, die het geweld luidop veroordeelde, kreeg vijf scheldberichten van voor hem onbekende nummers. Hij werd uitgescholden voor ongelovige, afvallige en hond en bedreigd met 'branden in de hel'. Taouil wordt er per sms van beschuldigd 'moslims in het openbaar te bespotten om zo de schouderklopjes van de kouffar (ongelovige) te verkrijgen. (...) Zo is het duidelijk in welk kamp jij je bevind!!' (sic).

's Nachts volgde nog een anonieme scheldtelefoon. "Ik beschouw dit als een bedreiging", zegt Taouil, "maar ik heb geen schrik. Deze mensen weten dat de meeste moslims achter mijn visie staan, die van een open islam." Hij gaat officieel klacht indienen bij de politie.

Politica Ikrame Kastit (Groen) werd verwenst via Facebook. ''Moge Allah u en deze vervloekte democratie vervloeken", klonk het bericht van ene 'Abou Mujahid', zelfverklaard lid van Sharia4Belgium. "Word moslima en bedek u eigen in plaats u eigen te verkopen op papier, tfoe!" (Die laatste verwensing betekent zoveel als: ik spuw op u.)

De jonge politica was zaterdag aanwezig op de Reuzenstoet die door Borgerhout trok terwijl een steenworp verderop een jongerenbetoging met geweld werd teruggedrongen door de politie. Enkele tientallen jongeren, opgehitst door mannen met lange baarden, protesteerden er tegen de film Innocence of Muslims. Daarin wordt de profeet Mohammed belachelijk gemaakt. Kastit zegt dat ze niet geïnteresseerd is om haar belager te identificeren. "Ik vind het alleen spijtig dat een kleine groep extremisten deze prachtige dag naar zich toe heeft getrokken."

Gisteren circuleerden onder Antwerpse moslimjongeren sms'jes die opriepen om opnieuw te manifesteren. Deze keer is er wel twijfel over de oorsprong van de oproep. Om relletjes te vermijden geldt vanaf vanmiddag tot middernacht een samenscholingsverbod in de ruime omgeving van Drink, waar het zaterdag misliep.

Toen was een samenscholingsverbod onmogelijk door de braderij en de Reuzenstoet op de Turnhoutsebaan, zegt burgemeester Patrick Janssens (sp.a). "Deze keer zal het wellicht makkelijker zijn om te vermijden dat de groep manifestanten groter wordt." Volgens Janssens is het onmogelijk om met Sharia4Belgium afspraken te maken omdat de organisatie nooit een aanvraag tot manifestatie indient. "En het feit dat de media zo veelvuldig over de relletjes hebben bericht, maakt zo'n uitzonderingsmaatregel evidenter."

Politiek rivaal Bart De Wever (N-VA) noemt het verbod 'een goede maatregel', op voorwaarde dat de dreiging reëel is. "Dat kan alleen de burgemeester beoordelen, op basis van alle informatie die hij heeft. Bij deze is meteen bewezen dat 't Stad niet van Sharia4Belgium is. Daar kunnen we het dan misschien al over eens zijn."