Direct naar artikelinhoud

J.K. Rowling en Sony maken 'Harry Potter'-game

Met Wonderbook: Book of Spells breidt Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling haar Harry Potter-universum uit naar de PlayStation 3-gameconsole.

Sony wilde voor zijn PlayStation 3-console iets doen met een interactief boek. Schrijfster J.K. Rowling was op zoek naar een technologie om een soort toverspreukenboek te maken, waarmee kinderen de toverspreuken uit Rowlings Harry Potter-boekenreeks kunnen nabootsen. Ze vonden elkaar in Wonderbook: Book of Spells, een eerste editie van een reeks interactieve boeken voor kinderen van 6 tot 12 jaar, die Sony wil uitbrengen voor zijn console.

Het boek in kwestie bestaat uit twaalf kartonnen pagina's waarop alleen grote QR-codes (zeg maar: geavanceerde streepjescodes) staan afgedrukt, en moet voor het televisietoestel op de huiskamervloer worden gelegd. Daar worden de codes opgepikt door een camera die op de PlayStation 3 is aangesloten. De console brengt vervolgens het boek tot leven op de tv, zodat de speler op het scherm zijn eigen reflectie ziet, plus een schijnbaar magisch boek waaruit objecten tevoorschijn springen, tekst uit de pagina's kan worden getrokken en in het rond kan worden gestrooid, en geluiden de kamer vullen. Animaties deinen mee met de pagina's wanneer die door de speler worden aangeraakt, en klappen mee dicht wanneer een bladzijde wordt omgeslagen.

Wonderbook: Book of Spells zal in november van dit jaar worden verkocht aan de prijs van een gewone PlayStation 3-game (rond de 50 euro dus). Wel is de extra investering in een PlayStation Eye-camera, een accessoire dat Sony zes jaar geleden bij zijn console is beginnen te verkopen, nodig om het boek tot leven te brengen. "Er zit geen enkele technologie in het boek zelf", zegt Russ Harding, creatief directeur van het project. "Dat is het mooie eraan: het boek is goedkoop om te produceren. Alle technologie die we nodig hadden om het tot leven te brengen, was er al."

Het boek past in Rowlings Pottermore-offensief, een onlineproject waarin het universum van de zeven Harry Potterboeken verder wordt uitgediept. De schrijfster lanceerde onlangs ook een website met interactieve verhalen. De vormgeving van Wonderbook doet eveneens denken aan de stoffige oude boeken die in de films worden opgediept. "We lieten ons inspireren door tweehonderd jaar oude boeken", zegt Harding. "Ook van de kleur van het papier en de bladspiegel kun je op het scherm alles maken wat je wilt."

Sony heeft nog meer plannen met zijn Wonderbook. Een andere gamestudio van het bedrijf werkt momenteel aan een eigen verhaal, Diggs Nightcrawler. In samenwerking met de Britse openbare zender BBC komt er een Walking with Dinosaurs-boek, gebaseerd op de documentairereeks, waarmee kinderen onder meer een dinosaurusskelet in elkaar kunnen puzzelen in de lucht. Ook mediaconcern Disney gaat binnenkort Wonderbook-edities leveren, zegt Michael Denny, hoofd softwareontwikkeling bij Sony PlayStation.