Direct naar artikelinhoud

De Belgen in de Premier League

Ze zitten bij de 'Toffees' (Fellaini), de 'Gunners' (Vermaelen), de 'Citizens' (Kompany), de 'Spurs' (Vertonghen) en 'The Baggies' (El Ghanassy en Lukaku). De Premier League begint vandaag met een recordaantal van dertien Belgen. 'Ik wil Lukaku dit jaar zien.'

DE NIEUWKOMERS

Jan Vertonghen (25)

Van AFC Ajax

Naar Tottenham Hotspur

Philippe Albert: "Jan Vertonghen maakt een mooie carrière. Aanvoerder van Ajax, landskampioen van Nederland en nu naar de Premier League. Hij heeft de kwaliteiten, dat liet hij afgelopen woensdag nog zien. De opeenvolging van wedstrijden, het ritme en de intensiteit worden anders dan in de Eredivisie, maar hij zal het wel oppikken. Zijn plaats bij Tottenham wordt die van linker centrale verdediger, waar de ploeg een probleem heeft. Op linksachter is er Benoît Assou-Ekotto, dus daar hoeft Vertonghen niet uitgespeeld te worden. Nadeel is dat hij de voorbereiding heeft gemist door die late transfer. Er is ook druk op trainer André Villas Boas: gefaald bij Chelsea, hij moet nu slagen."

Yassine El Ghanassy (22)

Van KAA Gent

Naar West Bromwich Albion

Marc Degryse: "Van Gent naar West Bromwich, dat is zoals van Anderlecht naar Chelsea: een ontzettend grote stap. Zeker na een moeilijk seizoen vorig jaar. El Ghanassy heeft natuurlijk kwaliteiten, zeker als hij leert om vanuit zijn positie te voetballen. Hij moet zoveel mogelijk de één tegen één opzoeken, niet de één tegen vier, vijf of zes (lacht). Hij heeft een toekomst als flankspeler, ook met zijn snelheid. Hij moet zich doorzetten, want na dit huurcontract terugkeren naar België wordt moeilijk."

Eden Hazard (21)

Van Lille OSC

Naar Chelsea FC

Marc Degryse: "Hazard speelt met de druk van dat bedrag dat voor hem is betaald. (40 miljoen euro, JPDV.) De duurste nieuwkomer in de Premier League. De uitdaging is eenvoudig: zijn kwaliteiten tonen op een hoger niveau. Verwacht nu maar niet dat hij net zoals in Frankrijk meteen speler van het jaar wordt. Regelmaat, daar gaat het om bij Hazard, week na week iets extra brengen. Ik denk dat hij begint als basisspeler, veel zal afhangen van het niveau dat hij de eerste wedstrijden haalt."

Romelu Lukaku (19)

Van Chelsea FC

Naar West Bromwich Albion FC

Marc Degryse: "Hijmaakt dit seizoen een belangrijke stap. Ik verwacht niet dat het voor hem van een leien dakje loopt. Van de reserven van Chelsea naar het eerste elftal van West Bromwich, dat is dag en nacht verschil. Hij moet beter doen dan vorig jaar. Dat wil zeggen: wedstrijden spelen en doelpunten maken. Romelu moet tonen dat hij het waard is om terug te keren bij Chelsea. Misschien niet meteen na dit jaar, maar zeker over twee jaar. Ik wil Romelu Lukaku zien."

DE VASTE WAARDEN

Simon Mignolet (24)

Bij Sunderland AFC

Geert De Vlieger: "Ik verwacht Simon als nummer één bij Sunderland. En op zich is dat al een ongelofelijke prestatie. Twee jaar geleden van Sint-Truiden naar de Premier League verhuisd, meteen nummer één geworden en dat ondanks de concurrentie, ondanks de druk ook vastgehouden. Knap. Hij blijft progressie maken en is nog standvastiger geworden. In België staat hij in de schaduw van Thibaut Courtois, maar hij doet het even goed. Alleen presteert zijn ploeg minder en dat maakt het verschil."

Marouane Fellaini (24)

Bij Everton FC

Marc Degryse: "Een certitude op dit moment bij Everton. Eén van de beste spelers van de ploeg. Met de bekende kwaliteiten: omnipresent op het veld, met grote offensieve en defensieve bijdrage. Sterk in de duels. Een speler waar elke coach van houdt. Vorig jaar scoorde hij weinig goals, dat moet hij dit seizoen opnieuw oppikken. Begint ondertussen al aan zijn vijfde seizoen in Engeland. Hij moet spelen om een transfer af te dwingen naar de echte top. Hij heeft het niveau."

Vincent Kompany (26)

Bij Manchester City

Philippe Albert: "Een heel complete verdediger. Snel, sterk, kopbalsterk, goeie tackle, slim en technisch uitstekend. Ik ben echt een fan van Kompany. Een slimme, welopgevoede gast, die voor een camera kan staan. Hij praat uitstekend Nederlands en Frans. Kompany kan nog beter worden door zich dit jaar opnieuw in vraag te stellen. Door even goed te doen als vorig seizoen. City pakt nu prijzen, maar nog niet in verhouding met het uitgegeven geld. Ook de opeenvolging van Champions League en competitie wordt een moeilijkheid."

Thomas Vermaelen (26)

Bij Arsenal FC

Philippe Albert: "Ook hij is behoorlijk compleet: snel, goeie relance, scherpe tackle, alleen wat minder met het hoofd. Maar hij en Kompany samen, dat is van het beste wat er is in Europa. Het komt er voor hem op aan om een seizoen door te komen zonder blessures. Voor Arsenal wordt het opnieuw een moeilijk jaar. De verkoop van Robin Van Persie aan Manchester United is een klap. Het probleem is dat ze daarnaast de verkeerde spelers binnenhalen. Zoals Olivier Giroud van Montpellier, ik geloof niet dat hij een spits is voor Engeland. Arsenal speelt niet voor de top drie."

Moussa Dembele (25)

Bij Fulham FC

Marc Degryse: "Ik hoor dat er voor hem veel interesse is. Hij lijkt me ook klaar voor een stap hogerop. Luka Modric vertrekt naar Real Madrid, dat betekent dat er bij Tottenham een plaats vrij komt op het middenveld. Dembele zou daar passen. Het pijnpunt blijft hetzelfde als voorheen: te weinig cijfers voor een aanvaller. Dembele in een controlerende rol, daar geloof ik minder in. Dan wordt het positionele nog belangrijker en dat is als aanvaller al een werkpunt."

ONBEKEND, ONBEMIND

Steve De Ridder (25)

Bij Southampton FC

Een flankaanvaller uit de jeugdopleiding van AA Gent, die via achterpoortjes zijn weg vond naar de Premier League. Een succesvolle uitleenbeurt van AA Gent naar Hamme leverde een transfer op naar het Nederlandse De Graafschap. Daar werd hij in het seizoen 2010-2011 speler van het jaar. Goed voor een transfer naar Southampton, waar De Ridder vorig jaar in tweede klasse een basisspeler was.

Thorgan Hazard (19)

Van RC Lens

Naar Chelsea FC

De kleine broer van Eden Hazard is mee verhuisd naar Chelsea. Volgens Eden "de beste van ons twee." Speelde voorheen bij Lens, waar hij veertien keer het eerste elftal haalde. Volgens jeugdcoach Eric Assadourian een speler die makkelijk in zijn eentje een wedstrijd kan beslissen. Zelfde positie als de grote broer: aanvallende middenvelder of flankaanvaller.

Dedryck Boyata (21)

Bij Manchester City

Zou dicht staan bij een transfer naar FC Twente, maar is op dit moment nog speler van Manchester City. Volgens Philippe Albert is een transfer de beste oplossing: "We horen al heel lang praten over Boyata, maar hij kan zich duidelijk niet doorzetten bij City. Hij moet naar een club met een lager profiel, genre Everton. Daar moet blijken wat zijn niveau echt is."