Direct naar artikelinhoud

Groeten uit de cocon

De Morgen en Nikon gaan op zoek naar straffe fotografie van eigen bodem. Elke maand kiezen we een ander thema en vragen we om een inspirerende foto in te sturen. Op het einde van de maand kiest onze vakjury een winnaar. De foto met de meeste stemmen krijgt een publieksprijs.

Cocoonen staat als woord niet in Van Dale. Het betekent iets als jezelf terugtrekken in huis om rustig te ontspannen. Symptomatisch onthaasten, eigenlijk.

Onthaasten staat dan weer wel in Van Dale. "In een rustiger tempo gaan werken en leven." Kortom, zowel cocoonen als onthaasten zou het woord van het jaar kunnen zijn.

Cocoonen was ook het fotothema van november. Voor fotografe Nel Dheedene hoefde dat niet per se een onthaast beeld te zijn. We zien vijf meisjes in de zetel (eentje ligt er anoniem, vooraan links). Eentje tuurt op een tabel, een ander kijkt voor zich uit. Twee kinderen dragen een ballerinakostuum, een van hen walst over de driezit.

Jennifer Kesteleyn portretteerde een vrouw in een vintage salon, een meer letterlijke interpretatie van 'rustig ontspannen'. Luna Goiris benadert het woord dan weer zoals het ook klinkt. Als een menselijke cocon, hier omgeven door water.