Direct naar artikelinhoud

Minder lange trainingen, betere resultaten in races

Overtuigend gewonnen in Essen, duidelijk verloren in Overijse. Moet je dan warm of koud blazen? Wout van Aert besloot dat 'de eindbalans positief is'. Het herstelplan van de wereldkampioen werkt.

Een maand lang domineerde Mathieu van der Poel de debatten - in november won hij zowat elke cross - maar Wout van Aert is het evenwicht aan het herstellen. Mag dat de conclusie zijn na dit weekend? Wij geloven van wel. Vorige week won de Kempenaar al in Francorchamps, dit weekend pakte hij ook de bloemen in Essen. Van Aert gelooft niet dat het toeval is. "Ik voel me beter worden", zei hij. "Ik ben weer dat tikkeltje agressiever dan een paar weken geleden."

Het gevoel van een renner is belangrijk. Het zegt vaak meer dan de naakte resultaten. Want wat dat betreft, was het een raar weekend. Van Van der Poel weten we niet wat hij zaterdag waard was. Eerst reed hij lek, daarna knalde hij in een hekken. De Nederlander kwam nooit in het stuk voor en werd pas zestiende. Op zondag was hij dan weer duidelijk de beste, maar ook bij Overijse hoort een kanttekening. Van Aert moest daar voor de tweede dag op rij vol aan de bak, terwijl zijn collega zich op zaterdag had kunnen sparen - als gevolg van de vroege pech had hij in Essen niet aangedrongen. Zulke zaken maken een verschil.

"Wellicht heeft het meegespeeld", zei Van Aert. "Maar ik moet niet rond de pot draaien: Mathieu was zondag de beste. Hij startte enorm fel. Ik dacht even dat ik zou kunnen terugkeren, maar hij was de sterkste. Bovendien nam hij die technische afdalingen als een gek, er is er maar één die dat zo snel kan. Voor mij zat er niet meer in dan de tweede plek."

Dat had een pijnlijke nederlaag kunnen betekenen, maar Van Aert noemde het "een goed weekend". Het gevoel op de fiets zat er voor veel tussen. "Ik kan weer versnellen, ik voel me iets frisser, het loopt allemaal net iets beter."

Powernap op stage

Van Aert heeft in overleg met zijn coaches zijn trainingen bijgestuurd. "Ik doe de jongste weken iets minder dan daarvoor. Op stage in Spanje heb ik twee zware trainingen gedaan op dinsdag en woensdag, maar op donderdag en vrijdag heb ik het kalmer aan gedaan. Ik heb wat achter de brommer gereden, ik heb nog een beetje aan mijn explosiviteit gewerkt en ik heb wat in de fitness gezeten om mijn energie kwijt te geraken, maar die lange trainingen heb ik niet meer gedaan."

Van Aert heeft ook meer gerust. "Op stage kruip je 's namiddags al eens makkelijker een uurtje in bed om te slapen, thuis doe je dat niet zo snel." Het heeft hem deugd gedaan. Als hij dit weekend vergelijkt met vorig weekend, heeft hij weer een stapje vooruitgezet. "Vorige zondag in Mol voelde ik de inspanningen van Francorchamps nog duidelijk. Deze zondag in Overijse merkte ik de inspanningen van Essen iets minder. Dat wil zeggen dat ik beter recupereer, een goed teken."