Direct naar artikelinhoud

Sprookjesboek van J.K. Rowling 'Tales of Beedle the Bard' is uit

LONDEN l Het sprookjesboek The Tales of Beedle the Bard van de hand van de Britse succesauteur J.K. Rowling, bekend van de boekenreeks rond leerling-tovenaar Harry Potter, ligt sinds gisteren wereldwijd in de rekken. Die publicatie ging niet onopgemerkt voorbij. De Britse boekenwinkels Waterstone's en Borders organiseerden woensdag heuse 'party's' en vanaf middernacht konden de feestvierders het boek kopen. Rowling las gisteren zelf passages uit het sprookjesboek voor aan leerlingen in Edinburgh tijdens een 'tea party' in de Schotse nationale bibliotheek.

Van de vijf verhalen in het boek is er al één bekend. Het werd onthuld in het zevende Harry Potterboek en bevat cruciale aanwijzingen die de jonge leerling-tovenaar helpen om zijn gezworen vijand, de zwarte magiër Voldemort, te overwinnen. Elk van de vijf verhalen in The Tales of Beedle the Bard is bovendien voorzien van commentaar van Albus Perkamentus, een personage uit de Harry Potterverhalen.

Rowling heeft zeven exemplaren van de vertellingen met de hand geschreven en geïllustreerd. Ze zijn in leer gebonden en bewerkt met versieringen in zilver of halfedelstenen. Zes ervan werden geschonken aan mensen die betrokken waren bij de uitgave van de zeven delen van de Harry Potterreeks. Het zevende werd in december 2007 door veilinghuis Sotheby's verkocht voor 2,7 miljoen euro aan Amazon.