Direct naar artikelinhoud

Karel De Gucht en Bart De Wever in de clinch

'Sinds mijn intrede in het Antwerps stadhuis is de politieke focus in dit land verschoven van de Wetstraat naar 't Schoon Verdiep', aldus Bart De Wever (N-VA). Hij is niet opgezet met de scherpe kritiek van Karel De Gucht (Open Vld) op het N-VA-beleid in Antwerpen.

"Ik ga mij niet laten intimideren. En ik ben er zeker van dat de Antwerpenaren - en de Vlamingen - dat ook niet zullen toelaten."

Antwerps burgemeester Bart De Wever haalt in een opiniestuk verderop in deze krant uit naar Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open Vld). Die liet gisteren in een bijdrage in De Standaard nog maar eens zijn ergernis over N-VA de vrije loop. Dit keer richt De Gucht zich specifiek op het beleid dat de partij voert in de grootste stad van Vlaanderen.

De liberaal trekt de neutraliteit van het Antwerpse stadsbestuur in twijfel. Hij haalt daarvoor de deal die De Wever sloot met de Sinksenfoorklagers aan, net zoals de pogingen om een West-Vlaamse voetbalclub naar het Kiel te krijgen en de verhoogde inschrijvingskosten voor niet-EU-burgers die in Antwerpen willen komen wonen. "Zijn dat nu vormen van een ethische gemeenschap en identiteitsbeleving in het onafhankelijke Vlaanderen?", verwijst hij naar een oude uitspraak van De Wever. Die stelde ooit dat de maatschappelijke meerwaarde van een gezonde identiteitsbeleving vooral ligt in de creatie van een ethische gemeenschap.

De Gucht gaat nog verder in zijn betoog en heeft het over het gevaar van "het soort nationalisme" van De Wever. "Zodra het aan de macht is, laten bestuurders zoals hij hun ethische koran vallen om de kermis te verplaatsen ter wille van enkelen of om de stadskas te saneren op de kap van zwakkeren."

De Wever kan de aantijgingen maar slecht smaken. "Tegenover zoveel desinformatie staat geen verhaal", slaat hij terug. "Ik hoop dat de heer De Gucht een wat grotere dossierkennis aan de dag kan leggen als het op de Europese aanbevelingen aankomt."

De Antwerpse burgemeester ziet evenwel een patroon, zegt hij, de aandacht voor zijn stad is de jongste tijd verdacht groot. "Het zal evenwel de Calimero in mij zijn - een wezentje dat mij een nauwe verwantschap wordt toegedicht - die ontwaart dat sinds mijn intrede in het Antwerps stadhuis, de politieke focus in dit land verschoven is van de Wetstraat naar 't Schoon Verdiep."

Volgens De Wever wordt er door zijn politieke tegenstrevers sindsdien consequent "de strategie van de angst" gehanteerd en wordt er steevast een poging gedaan om de publieke opinie tegen hem op te zetten.

"Misschien denken ze er dan niet meer aan dat - met Open Vld aan het roer - onze belastingdruk de op twee na hoogste is van Europa en de overheidsuitgaven nu 54,7 procent van het bbp bedragen", klinkt het fijntjes.