Direct naar artikelinhoud

Kortrijk houdt Club in bedwang

Kortrijk hield na Anderlecht nu ook leider Club Brugge in bedwang. KVK verdiende het ene puntje op basis van een aardig eerste halfuur en een moedig tweede, toen Club eindelijk wakker schoot en alweer via Bacca gelijkstelde. De blessures van Donk en (opnieuw) Refaelov remden de bezoekers in hun remonte.

Manten & Kalle: zo heten voortaan de twee mascottes van KV Kortrijk, naar de klokkenluiders van het plaatselijke Belfort. Odjidja & Refaelov, twee sterkhouders van Club Brugge startten op de bank, de ene nog niet wedstrijdfit, de andere uit voorzorg na zijn hamstringblessure.

Kortrijk begon met een voorgift, zoals in de eerste rondes van het bekerbasketbal. Een korf voorsprong, na een heerlijk gebrosseerde vrijschop van Ervin Zukanovic na vijf minuten (1-0); Jorgacevic trof geen schuld. Zukanovic is zonder meer top vijf in de categorie centrale verdedigers in België; gisteren scoorde de Bosniër voor de derde opeenvolgende wedstrijd.

De competitieleider begon nonchalant, en vooral Ryan Donk meende alweer dat hij kon freewheelen. Bij een inworp diep op de Brugse helft keek hij doodgemoedereerd toe hoe Chavarria in de zestien sneed en Kamghain zocht. De Fransman moest het te moeilijk doen, met tevergeefs een hakje achter het steunbeen.

Club Brugge voetbalde dramatisch, en het middenveld was onbestaande: Jørgensen vocht met de bal, Blondel herviel in zijn oude zonden met een resem onnodige fouten op gevaarlijke plaatsen, en Vázquez was opvallend slordig. De Catalaan tekende voor de eerste kans van Club: na balverlies achterin bij Kortrijk besloot hij overhaast over het doel van Keet.

Aan de overzijde ging het alarm wel af. Na een corner van Kamghain veerde alweer Zukanovic hoger dan de rest maar zijn kopstoot ging nipt voorlangs. KVK voetbalde een sterk openingshalfuur.

Blauw-zwart bleef intussen moeite hebben om vloeiende combinaties in elkaar te knutselen. Voorin kon geen van de spitsen het een-tegen-eenduel winnen. De beste Brugse kans kwam zomaar uit de lucht gevallen. Hoefkens gooide een bal voor de pot, Meunier kopte naar doel, en het leer viel zowaar op de dwarsligger. De rebound werd door Zukanovic boven zijn hoofd en dat van Bacca weggewerkt. Het is niet dat Bacca riskeerde om onthoofd te worden, maar toch floot ref Smet een indirecte vrijschop op drie meter van de doellijn - Pavlovic haalde de trap van Blondel weg.

Spoeling wordt dun

Club Brugge kon aan de bak na rust. Dat deed het ook. Met veel meer drang naar voren, beter voetbal, in een hoger tempo. Kortrijk wankelde, en kon nog weinig ontsnappen naar de overkant. Jorgacevic redde uitstekend op een infiltratie van Chavarria, en dat was het. Club monopoliseerde de bal en dreigde, vooral langs Bacca. Halverwege de tweede helft viel de gelijkmaker. Vázquez kende een briljant moment en schepte een bal over Zukanovic in de vrije ruime achter de defensie van Kortrijk. Bacca devieerde al even mooi voorbij Keet - knap doelpunt (1-1).

Onze intuïtie gaf aan dat blauw-zwart op en over de thuisploeg zou denderen. Maar Club Brugge verloor het momentum toen de ingevallen Refaelov bij een spurtje op links ineens tegen de grond ging en opnieuw naar zijn hamstring greep. Op de tribune zagen we Vincent Mannaert en voorzitter Bart Verhaeghe in een verhit gesprek. Ongetwijfeld zullen zij, en veel anderen, vragen stellen waarom de medische staf Refaelov fit verklaarde. Als klap op de vuurpijl diende ook Donk vroegtijdig naar de kant te gaan met wat leek op een heupblessure. De spoeling (en het talent) wordt nu wel heel dunnetjes voor Georges Leekens.

In alle consternatie liet Tchité een kans liggen op 1-2; zijn eerste aanname was technisch te beperkt. Tchité zakte gisteren alweer ferm onder zijn niveau van twee weken geleden tegen Standard.

De partij viel nu ook stil. Jorgacevic stak nog een (sterk) handje tegen een poging van Koussalouka. Club Brugge verdiende niet meer dan één punt bij Manten & Kalle, en telt vandaag de gewonden. Dat krijg je na een Guldensporenslag.