Direct naar artikelinhoud

Wawrinka klopt Gasquet in match van het toernooi

Dé wedstrijd van het tornooi, de vierde ronde tussen Stan Wawrinka en Richard Gasquet. De court Suzanne Lenglen was meer dan vier uur lang een kolkende arena waarin twee gladiatoren tot de uitputting streden. Uiteindelijk was het een weergaloze Wawrinka die een grandioze Gasquet met 6-7, 4-6, 6-4, 7-5 en 8-6 klopte.

Dit was gravel- en grandslamtennis op zijn best. Twee stilisten, hun eenhandige backhands pareltjes van techniek, die hun ziel en zaligheid achterlieten op de baan en een enthousiast publiek dat een hele namiddag smulde van zoveel moois.

Jammer dat er een verliezer moest zijn na een magnifieke marathon. Zeer zuur voor Richard Gasquet. De 26-jarige Fransman leek eindelijk te kunnen voldoen aan de hooggespannen verwachtingen van de thuisfans en raasde naar een voorsprong van twee sets tegen nul. Maar zoals al vier keer eerder dit tornooi bleek dat niet voldoende.

Wawrinka wist ook wel dat Gasquet op vijftien beurten nog maar één keer voorbij de vierde ronde van een grandslamtoernooi was geraakt en gaf zich dus niet zomaar gewonnen. De 28-jarige Zwitser is bezig aan een knappe opmars dit seizoen, met onder andere een finale in Madrid. Hij wrong zich los uit de omknelling en zette de stand na een formidabele vierde set gelijk. Gasquet begon toen al een beetje op zijn adem te trappen.

Anders dan de voorgaande jaren bleef hij nu wel knokken en voor zijn shots gaan. Het zorgde voor schitterend tennis en tonnen drama. Het Franse publiek genoot met volle teugen en scandeerde: 'Allez Richard!' Het bleek uiteindelijk niet voldoende, de frissere Wawrinka zegevierde. "Ik heb me helemaal gegeven, maar het was niet mijn dag", zuchtte Gasquet.

"Het publiek was fantastisch, zij deden wat ze moesten doen. Ik ben diep ontgoocheld, maar uiteindelijk zijn er ergere dingen dan met 8-6 in de vijfde set verliezen."

Wawrinka heeft nu een dag om te bekomen en zich klaar te stomen voor een nieuwe fysieke uitdaging: een kwartfinale tegen Rafael Nadal. De Spanjaard was in zijn achtste finale met 6-4, 6-1 en 6-3 veel te sterk voor de Japanner Kei Nishikori.

Nog drama was er te vinden bij Novak Djokovic, maar dan vooral naast de baan. De Servische nummer één ging na een flauwe eerste set met 4-6, 6-3, 6-4 en 6-4 tegen Philipp Kohlschreiber naar de kwartfinale, maar verbeet ondertussen zijn verdriet. Net gisteren werd zijn eerste tennislerares Jelena Gencic in Belgrado begraven.

Djokovic schreef een brief die tijdens de dienst door zijn moeder werd voorgelezen. "Zij was mijn eerste coach, een soort tweede moeder. Jelena is een van de beste mensen die ik heb gekend en dus ja, het is zeer emotioneel." Tommy Haas, die heel makkelijk (6-1, 6-1, 6-3) Mikhail Youzhny versloeg, is de tegenstander van Djokovic in de volgende ronde.