Direct naar artikelinhoud

Wereld leert in Vlaanderen opereren met robots

Met zijn Orsi Academy, die chirurgen van over de hele wereld leert opereren met knop en pedaal, bouwt Alex Mottrie, uroloog en bekend van Topdokters op VIER, in Melle aan een nieuw trainingscentrum. Dat moet 2.500 dokters per jaar hun certificaat robotchirurgie bezorgen.

Eind maart startte de Orsi Academy, dat voor OLV Robotic Surgery Institute staat, met de bouw van het complex, pal naast het huidige gebouw in Melle, aan de zijwegen van de E40. "En binnen de 365 dagen moet het er volledig staan", vertelt Alex Mottrie. Hij is als uroloog verbonden aan het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis in Aalst, was een aantal jaar geleden een van de topdokters in het gelijknamige VIER-programma en geldt met zijn duizenden robotoperaties - "al zeg ik het zelf" -als wereldautoriteit op het vlak van robotchirurgie.

"Bij de opstart van Orsi in 2012 hebben we 50 chirurgen opgeleid. Vorig jaar waren er dat al 704, van wie slechts 7 procent uit België zelf kwam. Zelfs vanuit Rusland, Zuid-Afrika en Australië zakken ze af voor een opleiding in de robotchirurgie. Voor die exponentiële groei en onze ambities zijn we te klein behuisd."

Met joystick

Die ambitie luidt: de beste, hypergespecialiseerde trainingen in de geneeskunde geven, en ditmaal niet enkel in de robotchirurgie. Ook andere niet-invasieve technieken - operaties met zo weinig mogelijk impact op het lichaam, zeg maar - zullen aan bod komen. Daarnaast wil de Orsi Academy zowat alles aantrekken wat medisch innovatief is, of dat nu een project of trainingsprogramma van een multinational of start-up is. "Iedereen is welkom", klinkt het gul bij Mottrie, die zelf geen opleidingen zal geven, maar als eindverantwoordelijke zal fungeren. "Het heeft geen zin om kleinschalig te blijven concurreren."

Momenteel staat robotchirurgie nog in zijn kinderschoenen, en daar is Mottrie zich van bewust. De techniek kent zijn toepassingen voornamelijk in de prostaat-, nier- en blaaskanker en stilaan ook in de gynaecologie en abdominale chirurgie. Door een robot met 'armen', die de chirurg bedient met een joystick, pedalen en een camera, gebeurt een ingreep veel nauwkeuriger, verliest de patiënt minder bloed en wordt het trillen van de hand geminimaliseerd. Maar dat vereist finesse.

"Het kan toch niet dat een anesthesist in opleiding zijn eerste tube ooit inbrengt tijdens een operatie op een mens? Dat moet eerst automatisme worden, voor het een ingreep wordt. De oefening moet steeds meer uit de operatiezaal verdwijnen. Zo simuleren we operaties in een trainingslabo, en kunnen chirurgen met de robot oefenen op modellen, dood materiaal en dieren vooraleer ze naar het operatiekwartier gaan."

18 miljoen euro

Voor die gediplomeerde opleiding gaat het volgend jaar van de huidige vijf robots naar minstens acht (er is plaats voor dertig) in het nieuwe gebouw van 5.000 m2 groot, inclusief auditorium en vergaderzalen. "Binnen drie à vier jaar hopen we twintig nieuwe mensen aan te nemen naast de huidige zeven en willen we na vijf jaar jaarlijks 2.500 chirurgen voor een opleiding ontvangen."

De investeringen raamt Mottrie op 18 miljoen euro. De helft daarvan kwam uit de zak van Europa en Vlaanderen, de andere helft uit de privé, waaronder flink wat Amerikaanse multinationals. "Orsi heeft zijn naam al gemaakt in onze wereld", aldus Mottrie. "Die bedrijven wíllen hun robots linken aan ons. Als je een robot verkoopt aan een chirurg, moet die natuurlijk goed opgeleid zijn. We hebben de ambitie om met Vlaanderen hoge toppen te scheren. En wie weet wat er hierdoor in de toekomst allemaal mogelijk is - een robot die suggereert wat de volgende stap in de ingreep is, bijvoorbeeld."