Direct naar artikelinhoud

De letter van de wet is de letter van de wet, hoe absurd ze ook is

De Raad van State vernietigt het ontslag van een veroordeelde afperser wegens een formaliteit. De zoveelste uitspraak van de juridische waakhond die de wenkbrauwen doet fronsen.

'Dura lex, sed lex', de wet is hard, maar het is de wet. Dat is het uitgangspunt van de Raad van State, het hoogste administratieve rechtsorgaan dat betwiste beslissingen toetst aan de letter van de wet. Al resulteert die rechtlijnige aanpak geregeld in opmerkelijke vonnissen. De laatste tijd dikt het lijstje in sneltempo aan.

April 2012: Een federale politieman die een effectieve celstraf opliep wegens het afpersen van de vader van een vermiste vrouw moet opnieuw aangenomen worden. Volgens de Raad van State gebeurde het ontslag immers niet volgens de regels. De directeur-generaal die de tuchtprocedure voerde, bezat niet het juiste taalbrevet. Er moet een regeling komen voor de inkomsten die de politieman misliep door zijn schorsing en ontslag.

Oktober 2011: De Raad van State vernietigt het politiereglement van de Gentse Feesten 2010. Daarin werd de verkoop van alcohol op andere plaatsen dan horecazaken verboden na 1 uur 's nachts. Enkele nachtwinkeluitbaters trokken daarop naar de Raad van State, en kregen er gelijk. Volgens de rechter gaat zo'n alcoholverbod in tegen de vrijheid van handel.

Juli 2011: Antwerpse wapenhandelaars mogen weer vuurwapens, dolken, messen en afbeeldingen ervan in hun vitrine leggen. Antwerpen was voordien de enige stad waar winkeluitbaters een boete tot zelfs sluiting riskeerden als ze dat deden. Het etalageverbod, dat de stad oplegde na de racistische moorden van Hans Van Themsche (2006), wordt vernietigd door de Raad van State. De uitspraak luidt: niet de stad is bevoegd, wel de federale overheid.

Juni 2011: De Raad van State stelt Dirk Martens, een ex-ambtenaar van de stad Antwerpen in het gelijk. Sinds 2000 spijbelde de theatertechnicus. Hij bleef betaald thuis en hield een café open in de plaats. De stad kwam daar pas in 2005 achter en ontsloeg Martens, die de beslissing aanvocht. Na een procedureslag moet de stad hem opnieuw in dienst nemen. Martens had niet de intentie om ontslag te nemen, wat volgens de Raad nodig is als je een personeelslid na tien dagen onwettige afwezigheid ontslaat. De man kreeg een job in het stedelijk zwembad van Merksem, maar werd snel opnieuw ontslagen.

Juni 2011: De partijdotatie van Vlaams Belang wordt niet geschrapt, beslist de Raad van State. Er zijn onvoldoende bewijzen dat de extreem rechtse partij het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) niet naleeft. Alle Franstalige partijen en aan Vlaamse kant sp.a-Spirit dienden in 2006 een klacht in tegen het Vlaams Belang wegens schending van het EVRM. De partijen hoopten dat de partij haar dotatie een jaar lang zou verliezen na een veroordeling, een zogenaamde droogleggingsprocedure. Ze stoffeerden hun klacht met uitspraken van kopstukken Filip Dewinter en Gerolf Annemans tijdens 'een veiligheidsmeeting' van de partij.

Mei 2011: De bouwvergunning van de tramverlenging tussen Deurne en Wijnegem wordt vernietigd door de Raad van State. De aanleg van de tramlijn startte nochtans al in oktober 2009 en werd ondertussen voor twee derde afgerond. Na een klacht van een buurtbewoner oordeelt de Raad van State echter dat het niet kon dat er geen milieu-effectenrapport werd opgemaakt voor de aanvraag van de bouwvergunning. Hoewel de werken een paar maanden stillagen, werd de tramlijn vorige zondag officieel geopend.