Direct naar artikelinhoud

Polsstokspringer Rans houdt topatletiek voor bekeken

ATLETIEK - Kevin Rans houdt het voor bekeken. De 29-jarige polsstokspringer voelt zich niet meer gelukkig op én naast de piste en beseft dat hij op Spelen van Londen niets te zoeken zou hebben. "Als ik ga, wil ik top acht halen en daar ben ik nu mentaal en fysiek niet meer toe in staat."

Het is de dopingzaak die hem heeft gekraakt, staat er in het communiqué dat Rans gisteren verspreidde. De atleet testte in maart 2009 positief op het EK in Turijn. Het Vlaamse dopingtribunaal sprak hem vrij maar omdat het WADA in beroep ging, werd Rans toch drie maanden geschorst. "Sindsdien was ik nooit meer gelukkig op of naast de piste. Ik kwam niet meer buiten, ik voelde me beschaamd. Ik ben een emotionele atleet: als het gevoel niet goed zit, kan ik niet presteren. Misschien neem ik de polsstok weer vast als het beter gaat, maar nu moet ik stoppen."

Ook financieel is het bobijntje af. Zijn schorsing kostte Rans circa 20.000 euro en omdat hij niet voldeed aan de voorwaarden van Defensie - ze eisten dat hij voor 1 april 5m50 sprong, wat hem niet lukte - werd zijn contract als topsporter niet verlengd. Rans zag het niet zitten om zijn eigen rekening verder te plunderen om toch in Londen te raken. "Hun beslissing speelde een rol maar dat veranderde niet veel aan de zaak: ik ben niet goed genoeg om te presteren in Londen."

Zijn beste internationale prestaties leverde Rans op het WK van 2005 en 2009, toen hij telkens de finale haalde. Samen met Thibaut Duval is hij nog Belgisch recordhouder met 5m70.