Direct naar artikelinhoud

Controleurs De Lijn mogen reizigers fouilleren

BRUSSEL l Controleurs op bussen en trams van De Lijn mogen voortaan reizigers tegenhouden, uit het voertuig zetten of fouilleren. Zo wil de vervoersmaatschappij de veiligheid verhogen.

De voorbije maanden leidde De Lijn 250 mensen op tot bewakings- en veiligheidsagent via een intensieve cursus van 168 uur. De controleurs dragen een grijs uniform met het logo van De Lijn én dat van veiligheidsagent. Om snel te kunnen optreden krijgen ze ook 32 motorfietsen.

Enkel voor controle op zwartrijden en asociaal gedrag hadden controleurs al de bevoegdheid om een proces-verbaal op te stellen. Sinds gisteren mogen de Lijncontroleurs dus heel wat meer. Zo mogen ze voortaan een reiziger met dwang van een bus of tram verwijderen, een persoon vatten na een misdrijf en een halfuur vasthouden tot de politie komt, en een 'veiligheidscontrole' uitvoeren - wat neerkomt op het oppervlakkig fouilleren en de bagage doorzoeken.

"Elk jaar investeren we nu al 20 miljoen euro in maatregelen als camerabewaking", zegt directeur-generaal Ingrid Lieten. "Met de oprichting van een eigen veiligheidsdienst zetten we een nieuwe stap naar een professionele aanpak van de veiligheid in en rond onze voertuigen. Veiligheid is een basisrecht van onze reizigers en medewerkers."

Lieten: "Lijncontroleurs moeten bovenal de chauffeurs en reizigers zo goed mogelijk ondersteunen: zorgen dat ze zich veilig voelen en zo nodig tussenbeide komen. Ook de controle op zwartrijden behoort tot hun taken, net als de controle op de vlotte dienstverlening en de kwaliteit."

"Naast de 250 nieuwe controleurs zet De Lijn nog 224 mensen in zoals straathoekwerkers, schoolspotters en premetrotoezichters", besluit Ingrid Lieten.

Het veiligheidsplan van De Lijn werd in juni 2006 sterk uitgebreid toen Guido De Moor in Antwerpen na een geval van agressie omkwam. De 54-jarige treinbestuurder overleed aan een hersenbloeding kort nadat hij bij een ruzie op een bus van De Lijn in aanvaring was gekomen met enkele jongeren.

(MJ)

n De bevoegdheden van de controleurs zijn uitgebreid. Zo mogen ze iemand een halfuur vasthouden tot de politie ter plaatse is.