Direct naar artikelinhoud

Deutsche Bank schat impact van hypotheekcrisis op 400 miljard dollar

BRUSSEL l 400 miljard dollar of 275 miljard euro. Dat kan volgens Deutsche Bank wereldwijd het verlies worden dat de banksector zal lijden ten gevolge van de Amerikaanse hypotheekcrisis. En toch bleken gisteren plots de bankaandelen in trek.

DE TIJD

Analist Mike Mayo van Deutsche Bank berekende dat de banken en de investeerders in hypotheekgebonden producten een totaalverlies van 400 miljard dollar kunnen slikken. Mayo veronderstelt wanbetalingen bij 30 tot 40 procent van de risicovolle hypotheekleningen. "We onderscheiden 150 tot 250 miljard dollar aan verliezen in de hypotheken zelf, en 150 miljard in afgeleide producten die verbonden zijn aan de leningen."

Van die verliezen zouden de grote banken en beurshuizen van Wall Street, zoals Citigroup en Merrill Lynch, 130 miljard dollar voor hun rekening nemen. Het saldo is voor kleinere banken en investeerders. Ter vergelijking: de grote banken hebben op dit moment nog 'maar' voor 40 miljard dollar aan verliezen toegegeven. Mayo ziet Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland en UBS in het vierde kwartaal verliezen rond 5 miljard dollar opbiechten.

Het was niet het enige rampbericht van gisteren. Er is sprake van een vermoedelijk miljardenverlies bij HSBC en er is het mogelijke faillissement van de internetbank E*Trade. Op Wall Street werd het aandeel van de internetbroker gehalveerd.

Een positief geluid was dan weer dat na wekenlang onderhandelen de drie grootste banken in de Verenigde Staten een akkoord hebben bereikt over de oprichting van een superfonds dat moet zorgen voor stabiliteit op de geplaagde kredietmarkt.

Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase bereikten een akkoord over de structuur van het fonds, dat minstens 75 miljard dollar of 51 miljard euro zal waard zijn. "Alle grote hinderpalen zijn uit de weg", zei een anonieme onderhandelaar.

De banken gaan nu zowat zestig financiële instellingen vragen bij te dragen tot het fonds. Tegen eind december zou het fonds dan actief kunnen worden. De bedoeling is dat het kan voorkomen dat de kredietmarkt nog zwaarder wordt getroffen.

Toch vonden de beleggers dat de bankaandelen te zwaar werden afgestraft. De sector herstelde zich met 2,6 procent. Ook de Brusselse banken namen eraan deel, met op kop Dexia (+3,9 procent) en KBC (+2,7 procent).