Direct naar artikelinhoud

Boek gidst slechtzienden door Leuvense gebouwen

LEUVEN l Kun je een stad ook met je ogen toe leren kennen? Blinden en slechtzienden hebben weinig keuze: zij laten hun handen over verweerde stenen gaan of luisteren naar de beiaard en het geraas van auto's. In Leuven mag het voortaan iets meer zijn. Een tactiel en hoorbaar boek onthult er de gebouwen en de straten.

Door Eric Min

Wie even door de stad wandelt aan de hand van David Mellaerts, de slechtziende stadsgids die al jaren groepen bezoekers door Leuven loodst, weet je het wel: de modale toerist gebruikt zijn zintuigen niet altijd optimaal. Er is zoveel te zien dat de klank en de stank van de straat ons nauwelijks opvallen. We gaan ook zelden oude stenen te lijf om hun textuur onder onze vingers te voelen.

Mellaerts praat plastisch over de gebouwen die hij nog nauwelijks kan zien maar door en door kent. Zijn boek over de Sint-Pieterskerk dat in 1998 verscheen, is een standaardwerk geworden, maar het is vooral als ervaringsdeskundige dat hij heel wat bezoekers, blind of niet, naar Leuven heeft leren kijken. Met Leuven horen en voelen, een coproductie van de stad, de universiteit, het RITS, het Hellen Kelleratelier en uitgeverij Peeters, kunnen zij nu ook zelf aan de slag. Daarvoor werden alle mogelijke technische hulpmiddelen uit de kast gehaald: teksten in braille, een stemmige audio-cd en tactiele platen met grondplannen en een gevelmotief. Wie het boekje in huis haalt, moet al zijn zinnen bijzetten.

Het is een huzarenstuk om slechtzienden grote volumes als een stadhuis of een kerk te laten ervaren. Er zijn immers niet altijd maquettes beschikbaar. Mellaerts trekt rond de bouwsels en laat zijn publiek de stenen aanraken: je voelt beitelinslag en korrel, warmte en hardheid van het materiaal. Op de zolder van het laat-middeleeuwse stadhuis ruik je vooral stof.

Naast essentiële historische of architecturale achtergrond en de nodige anekdotes geeft Mellaerts ook praktische informatie mee. Zo verneemt de lezer welke gevels van een constructie onbereikbaar zijn of welke ornamenten net buiten handbereik liggen. De sobere maar efficiënte beelden van stadsfotograaf Eric Dewaersegger maken van deze gids ook een aardig instrument voor wie wel kan zien.

Leuven horen en voelen kost 15 euro. Bestellen kan bij kristel.wildiers@leuven.be of op 016/211.791.