Direct naar artikelinhoud

Zwartrijden 'niet langer veilige gok'

Wie op de bus of tram betrapt wordt zonder geldig vervoersbewijs betaalt vanaf 1 september een pak meer. Een eerste overtreding kost je dan 107 euro (in plaats van 75 euro nu), een tweede meteen 294 euro (200 euro nu).

Het is niet dat zwartrijden op dit moment een ware plaag is: vorig jaar bleek slechts 1 op de 43 reizigers (2,3%) niet in orde. Het beste cijfer in zeven jaar. In 2008 ging het nog om 1 op de 31 passagiers (3,2%). Maar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil het aantal mensen die zonder kaartje op bus of tram stappen nog verder terugdringen.

Ook ongepast gedrag - voeten op de bank of afval achterlaten - wordt vanaf dinsdag 1 september zwaarder beboet, net als fraude met vervoersbewijzen en gevaarlijk gedrag.

Het was al acht jaar geleden dat De Lijn haar boetes nog eens aangepast had. De Vlaamse vervoersmaatschappij stemt ze nu af op de prijzen van de abonnementen. De eerste boete die je in een jaar krijgt, komt straks overeen met de prijs van een Omnipas voor drie maanden, de tweede met die van een jaarabonnement. "Vroeger was zwartrijden een veilige gok: zelfs als je gepakt werd, moest je minder betalen dan de prijs van een abonnement", zegt Weyts. "Nu komt een tramritje zonder ervoor te betalen je wel duur te staan. Zo wil ik zwartrijders afschrikken en het systeem rechtvaardiger maken voor iedereen die wel zo eerlijk is om de juiste prijs te betalen."

Het aantal controles werd al fors opgetrokken, stipt directeur-generaal Roger Kesteloot aan. "De voorbije drie jaar steeg het aantal gecontroleerde reizigers al met 38 procent of 573.534 mensen." Vorig jaar moesten 2.068.000 passagiers hun kaartje tonen.

Wie wel een geldig abonnement heeft maar dat thuis vergeten is óf heeft nagelaten om zijn of haar MOBIB-kaart te valideren, zal straks ook harder op de vingers getikt worden. Waar er vandaag pas een administratieve boete geïnd wordt vanaf de derde vergetelheid, is het straks vanaf de tweede keer prijs.

Gedragswijziging

De Lijn noemt het "een kleine toeslag die moet zorgen voor een gedragswijziging". "Nu kruipt er veel tijd in het nazicht of een geverbaliseerde reiziger een abonnee is", zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. "Vorig jaar kregen 14.375 mensen een pv omdat ze hun abonnement niet konden tonen. 9.809 van die pv's werden na een opzoeking geseponeerd."