Direct naar artikelinhoud

Socialisten Spanje wijzen Rajoy af

De leider van de Spaanse socialistische partij PSOE wil niet samenwerken met de regeringspartij van premier Mariano Rajoy. Pedro Sanchez sluit zo een van de weinige stabiele regeringscoalities uit.

"We zeggen nee tegen Rajoy en zijn beleid", zei Sanchez over de leider van conservatieve PP. Die partij incasseerde zondag een stevig verlies en is haar absolute meerderheid kwijtgeraakt. De PP bleef met 123 zetels van de 350 wel de grootste en zal op zoek moeten naar andere coalitiegenoten.

Sanchez deed zijn uitspraken nadat hij met premier Rajoy had gesproken over een mogelijke coalitie. Daar werd het Sanchez duidelijk dat nieuw beleid niet mogelijk is door samen te werken met de oude regeringspartij. "De socialisten zullen voor een nieuwe regering werken, een regering van verandering, met progressieve ideeën en een vermogen om in gesprek te gaan.'

Spanje is in de greep van onzekerheid en instabiliteit over de vorming van zijn nieuwe regering na het sterk versplinterde resultaat van de verkiezingen die zondag werden gehouden. Rajoy verklaarde zondagnacht vanaf het balkon van zijn partijkantoor in Madrid dat hij een "stabiele regering" wil gaan vormen. De kans is klein dat de scheidende premier deze belofte vlot kan waarmaken. Eerder lijkt maandenlange politieke onzekerheid in aantocht.