Direct naar artikelinhoud

Militie bezet natuurpark in VS

Een gewapende militie heeft het hoofdkwartier van een nationaal natuurpark in de Amerikaanse staat Oregon bezet na een uit de hand gelopen conflict met de overheid. De 150 mannen zijn niet van plan te vertrekken.

De zelfverklaarde patriotten houden zich op in het Malheur National Wildlife Refuge nabij de stad Burns. De bezetting begon gisteren na afloop van een vreedzaam protest om een lokale boerenfamilie te steunen.

Twee broers, Dwight en Steven Hammond, werden veroordeeld voor brandstichting nadat in 2012 een gecontroleerde brand om land vrij te maken en te beschermen uit de hand liep. Ze moeten zich normaal maandag bij de gevangenis melden om hun straf uit te zitten.

De militieleden zien die gevangenisstraf als een vorm van tirannie wegens de autoriteiten. Ze hebben verklaard "nog vele jaren" in het park te blijven. Hun leider, Ammon Bundy, zei dat ze niet uit zijn op geweld maar dat ze indien nodig bereid zijn "te doden of gedood te worden".

De ranchers voelen zich "bedreigd" door het almaar uitdijende nationale park en willen hun oude boerenleven behouden. Ze willen alles autonoom kunnen beheren zonder bemoeienis van de autoriteiten.

In een video op Facebook vertelden militieleden dat ze het land wilden bevrijden en teruggeven aan de boeren. "We doen dit voor de mensen", luidde het. "Dit is de kracht van Amerika. Mensen komen samen en het hoeft hier niet te stoppen. Dit kan de hoop vertegenwoordigen die zich over het hele land verspreidt. De regering heeft ons onderdrukt en ons alles afgenomen. Zij zal daar niet mee stoppen tot wij nee zeggen."