Direct naar artikelinhoud

China veroordeelt bezoek van Japanse ministers aan omstreden monument

De toch al gespannen verhoudingen tussen China en Japan zijn verder opgelopen na het bezoek van twee Japanse ministers aan een omstreden oorlogsmonument in Tokio.

De Chinese regering veroordeelde in scherpe bewoordingen het bezoek aan het monument waar onder andere Japanse oorlogsmisdadigers worden herdacht.

"Het Yasukini-monument is een belangrijke spirituele plek die wordt gebruikt door het Japanse militarisme voor hun overzeese agressie", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking in een verklaring. "Er worden nog altijd vooraanstaande oorlogsmisdadigers gekoesterd die hun slachtoffers veel verschuldigd zijn."

Het bezoek van de ministers kwam een dag nadat ook de belangrijkste oppositieleider, Shinzo Abe, het monument had bezocht. Abe is een belangrijke premierskandidaat. Premier Yoshihiko Noda probeerde zich gisteren snel van het bezoek van de ministers te distantiëren. Volgens zijn kantoor bezochten ze het monument als privépersoon.

Bij het gedenkteken worden de Japanse oorlogsslachtoffers herdacht, onder wie ook veertien oorlogsmisdadigers die na 1945 door een geallieerd oorlogstribunaal werden veroordeeld. Yasukini wordt daarom door veel landen in de regio gezien als een symbool van Japans militarisme voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het ministersbezoek ligt gevoelig bij China, maar ook Zuid-Korea, vanwege het bittere oorlogsverleden. De ministers waren in het gezelschap van tientallen parlementariërs. Noda bleef zelf weg bij het monument en had zijn ministers gevraagd hetzelfde te doen.

Deze zomer zorgde het bezoek van twee andere ministers aan Yasukuni ook voor verontwaardiging. Het was voor het eerst sinds 2009 dat ministers het monument bezochten tijdens de herdenking van de Japanse capitulatie.

De twee ministers die gisteren naar Yasukini gingen, waren zich van geen kwaad bewust. "Ik kwam hier op bezoek als secretaris-generaal van de PNP", zei minister Mikio Shimoji. "Het zal geen groot diplomatiek probleem zijn." De PNP is een kleine conservatieve coalitiepartner van premier Noda. Minister Yuichiro Hata zei dat het slechts een privébezoek was.

De laatste maanden liepen de spanningen tussen China en Japan ook op over een groep onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee. De eilanden zijn klein maar rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Ook deze zaak ligt gevoelig vanwege het oorlogsverleden.