Direct naar artikelinhoud

Groepsaankoop groene stroom breekt record

De derde groepsaankoop van groene stroom en gas van de provincie Antwerpen overtreft alle vorige edities. Er zijn voor de veiling vandaag negentigduizend inschrijvingen. Dat is meer dan de vorige twee edities samen.

"Mensen hebben meer dan genoeg van de hoge energieprijzen. Ze willen snel overstappen van energieleverancier en worden daar graag bij geholpen door een instantie die ze vertrouwen", zegt Antwerps provincieraadslid Inga Verhaert (sp.a). "Een grote groep mensen die samen stroom en gas aankopen, kan die markt echt in gang zetten."

Vorig jaar schreven meer dan veertigduizend huishoudens zich in. Daarvan ging 57 procent ook in op het aanbod van de winnende energieleverancier Essent. De deelnemers bespaarden gemiddeld 360 euro op hun jaarlijkse energiefactuur of bijna 8,5 miljoen euro allemaal samen. Antwerpen gaf als eerste het goede voorbeeld, anderen volgden. Zo schreven in Oost-Vlaanderen 62.000 mensen zich in. In West-Vlaanderen zijn goed 44.000 geïnteresseerden.

Concreet kunnen alle energieleveranciers meedoen aan de veiling vandaag, op voorwaarde dat ze groene stroom leveren. "Dat moeten ze bewijzen door te zeggen waar ze hun elektriciteit of gas hebben geproduceerd of aangekocht", vervolgt Verhaert. "Al kan ik niet garanderen dat die groene stroom hier in Antwerpen is opgewekt. Maar zeker ergens in Europa."

Mede door het succes van allerhande groepsaankopen (via de provincies, gemeentes of consumentenorganisaties als Test Aankoop) lijkt de liberalisering van de energiemarkt eindelijk op gang te komen. De consument heeft stilaan door dat hij zijn leverancier niet alleen moet betalen, maar ook mag kiezen.

Sinds de bevriezing van de gas-en elektriciteitsprijzen begin april zijn al 200.000 klanten opgestapt bij Electrabel. Ook de campagne 'Gas-Elektriciteit: durf vergelijken' die sinds maandag in een vijfhonderdtal Belgische gemeenten loopt, is een succes.