Direct naar artikelinhoud

Hoe verkeerd is een scheve schaats nog? Is overspel vandaag sociaal aanvaard?

Geliefden, neemt uw partner wat strakker bij de arm. Gleeden, een Franse datingsite voor wie een mina(a)r(es) zoekt, mikt zijn pijlen binnenkort op Belgische potentiële scheveschaatsrijders. 'Overspel is het beste antidepressivum.'

atuurlijk is overspel menselijk, en vindingrijke lui hebben daar altijd al alle mogelijke middelen voor ge- bruikt. Maar een site voor mensen die een scheve schaats willen rijden, is dat niet een beetje de kat bij de melk zetten?

"Het duurde niet lang voor we elkaar vonden. Twee, drie boodschappen, en de toon was gezet. Net als in een vorige eeuw schreven we elkaar in passionele verzen. We genoten van de losbandigheid door middel van ons klavier, zoals vroeger pennen over papier hebben gegleden. Op een avond spraken we af langs de Seine. Ik vond haar hand, haar huid, ze draaide haar gezicht naar me toe. De liefde met haar bedrijven was een herontdekking van plezier en romantiek." Dixit een tevreden klant van Gleeden, de Franse datingsite voor wie officieel al iemand heeft.

De naam is een samentrekking van het Engelse woord glee (vrolijk) en eden (zoals in paradijs). Zo'n 50.000 Belgen resideren nu al in dit vrolijke paradijs, daarom start Gleeden met een Belgische reclameoffensief. "We willen niet provoceren en het is zeker niet ons doel om huwelijken te vernielen", vertelt pr-verantwoordelijke Hélène Antier. "Wie zich bij ons inschrijft is niet op zoek naar een nieuwe partner maar naar een minnaar. Wij bieden een dienst aan waar duidelijk behoefte aan is. 20 tot 30 procent van de mensen op traditionele datingsites is getrouwd, maar liegtover zijn burgerlijke status. Bij ons kunnen de klanten eerlijk zijn. En neen, onze site draait niet alleen maar rond seks. Het is een plek waar mensen komen om het hof gemaakt te worden en te flirten."

Overspel? Et Alors?

Toen ondernemer Teddy Truchot de site begon, verzamelde hij een team van vrouwen rond zich. "Omdat vrouwen een zeer hoge drempel over moeten voor ze zich op een site als de onze inschrijven, leek dat Truchot een goed idee. Op die manier is de site helemaal afgesteld op vrouwen. We zijn geen datingfabriek, wij werken delicaat en gevoelig."

Delicaat of niet, de cijfers zijn duidelijk. 63 procent mannen, 37 procent vrouwen, ook al is het lidmaatschap voor vrouwen gratis. Dit maakt de site volgens Antier een prima plek als je zelfvertrouwen een boost nodig heeft. "De vrouwen zijn de koninginnen op onze site. De mannen moeten hun beste beentje voorzetten, dus worden de dames overstelpt met complimentjes, uitgebreid het hof gemaakt en sensueel verleid. Wat mensen hier vinden, is een soort jardin secret."

Gleeden lijkt wel een vakantie in Italië. Al is de kans dat je met je skileraar uit de Dolo- mieten in bed belandt, niet zo groot, terwijl dat toch wat de bedoeling van Gleeden is. "Klopt, maar ontrouw gebeurt sowieso", vindt Antier. "Verliefdheid, romantiek, verleiding, ook als we getrouwd zijn blijven we behoefte hebben aan opwinding. Als je dan toch een minnaar of minnares wilt, vind je die beter via onze site, dan op het werk of in je vriendenkring. Bovendien voorzien wij achtergrondinfo. Goede raad, interviews met experts. Gleeden is geen trash, onze klanten hebben klasse."

Gleeden is niet nieuw, in Nederland was Second Love de pionier, en daar zouden zo'n 25.000 Vlamingen op zitten. Dat datingsites en Facebook broeinesten voor overspel zijn, is geen nieuws voor relatiedeskundige Rika Ponnet. "In Groot-Brittannië zou Facebook een factor zijn bij een op drie scheidingen, maar het lijkt of we er niet van wakker liggen. Strikt genomen zet Gleeden aan tot overspel, en dat is tegen de goede zeden, maar morele standpunten innemen is vandaag niet meer trendy."

En overspel, is dat dan wel trendy? Chantal Bauwens, een van de experts waar Gleeden een beroep op doet, doet er in elk geval niet moeilijk over. "Bedriegt je partner je? Et alors? Betaal hem of haar met gelijke munt terug, of stap op. Een minnaar hebben is vandaag bijna de norm, en misschien wel het beste antidepressivum", zo beweert zij in hun persbericht.

Maar als we de Atlas of European Values mogen geloven, zijn wij het niet met haar eens. 89 procent van alle Belgen vindt trouw nog altijd een essentieel onderdeel van een goed huwelijk. "De taboes op het vlak van relaties en seks zijn versoepeld", weet Ponnet, "en we zijn vandaag opener over overspel. Maar als ik met jonge mensen praat, voel ik toch dat trouw een belangrijke factor blijft. Een drukke levensstijl, veel verleidingen, onrealistische verwachtingen, in onze maatschappij staan relaties onder grote druk. Ik vraag me af of we dat nog moeten versterken met een site als Gleeden. Ik zit al negentien jaar in dit vak, en van alle open huwelijken die ik gezien heb, is geen enkel een succes."

Underdog op vrijersvoeten

Ja, overspel is des mensens, en biologen wijzen ons graag op de biologische wortels ervan, maar monogamie is in heel wat culturen nog altijd de norm. Omdat het werkt, weet Ponnet. "Een exclusieve relatie geeft ons rust, een gevoel van veiligheid, een goede plek om kinderen op te voeden en onszelf te ontplooien. Zeker als er maatschappelijk al zo veel op losse schroeven staat, kan een trouwe relatie een anker zijn. Vandaag ligt de nadruk vaak op persoonlijk plezier. Maar onze individuele vrijheid houdt op waar de vrijheid van de ander begint. De toon van een site als Gleeden is: als je je verveelt in bed, of in je relatie, kunnen wij helpen. Maar het is complexer dan dat. Je kunt op een abstract niveau begrijpen dat je buurvrouw een minnaar neemt omdat haar seksleven al jaren op apegapen ligt of dat je collega de liefdevolle aandacht die hij niet van zijn vrouw krijgt, elderszoekt. Maar als het je zelf overkomt, is overspel een ramp. Wie bedrogen wordt, is gekwetst, voelt zich vernederd en raakt zijn (zelf)vertrouwen kwijt. Dat veeg je zo maar niet weg. Trust, truth and confidentiality, las ik op Gleeden. Maar die geldt dan alleen in de jardin secret. Gleedens klanten liegen sowieso tegen hun partner over hun lidmaatschap."

Uit ervaring weet Ponnet dat de meeste mensen die buiten hun relatie op zoek gaan naar iets wat ze erbinnen niet vinden, van een kale reis terugkeren. "Als je echt ongelukkig bent in je relatie, ga je beter weg. Maar als je je partner nog graag ziet, heb ik maar een goede raad. Wees realistisch en werk aan je relatie. Overspel draait vaak niet om seks. Het gaat over nieuwsgierigheid, aandacht, flirten, waardering en spanning. En over macht. Wie zich de underdog voelt in zijn relatie, probeert zo soms het evenwicht te herstellen. We horen het niet graag, maar niet elke dag van ons leven kan geweldig zijn en er bestaat niet voor alles een oplossing. Als je je verveelt, dan doe je er volgens mij beter aan om dat binnen je relatie op te lossen, dan op een site als Gleeden. De site is in elk geval duidelijk: men is niet vrij en zoekt een buitenechtelijke relatie. Nu zit het merendeel van die mensen op de gangbare datingsites, waar ze veel emotionele schade kunnen aanrichten. Maar dat is dan ook het enige positieve wat ik erover kan zeggen."