Direct naar artikelinhoud

Goede raad voor de Amerikaanse presidentskandidaten

Na het laatste presidentiële debat afgelopen nacht staan de kandidaten nu in de startblokken voor de laatste rechte lijn naar 6 november. Commentatoren geven hun favoriete kandidaten adviezen voor de eindsprint.

ADVIES VOOR OBAMA: 'WEES GEDURFDER' IN HET HOOFDARTIKEL

'The New Yorker' in het hoofdartikel

"Obama is ook een mens, met gebreken. We zagen soms de keerzijde van zijn temperament: een zekere insulariteit en zelfingenomenheid (...). Als politieke krijger kan Obama teruggetrokken zijn, zelfs bevreemdend passief. Hij heeft soms moeite om de menselijke aspecten over te brengen van zijn beleid.

"In de laatste dagen van zijn campagne moet Obama daarom volledig, en levendig, aanwezig zijn. Hij moet niet alleen verhelderen wat hij bereikte maar ook wat hij denkt te bereiken, hoe hij denkt het herstel te versnellen, tewerkstelling aan te sporen en de schuldencrisis te verlichten; hoe hij denkt om te gaan met een gevaarlijke situatie in Pakistan; wat hij zal doen met Iran...

"Maar het belangrijkste is dat hij de bredere visie overbrengt die met zijn buitenmaatse verwezenlijkingen strookt. (...) De herverkiezing van Obama is een zaak van grote urgentie. (...) Iedere presidentsverkiezing is een wedstrijd over het idee van Amerika. Obama's Amerika - dat met horten en stoten evolueert naar sociale rechtvaardigheid, tolerantie en gelijkheid - vertegenwoordigt de toekomst die dit land verdient."

E.J. Dionne Jr. in 'The Washington Post'

"We kunnen ons inbeelden dat een allesomvattende onderwijs-, banen- en investeringsprogramma een voorname prioriteit zou worden in een tweede Obama-ambtstermijn. We wensen evenwel dat Obama dit alles nu op een inspirerender wijze zou presenteren. We willen hem veel gedurfder zien in het aankaarten van de inkomensongelijkheid, de enorme wegblokkades in de opwaartse (sociale) mobiliteit en voortdurende armoede."

Robert Creamer, democratisch strateeg in 'The Huffington Post'

"Hoe kan Obama zijn tegenstander klemzetten? 1. Romneys bewering dat Obama de auto-industrie in Detroit bankroet moest laten gaan. Dat verzwakt Romneys campagne in de cruciale, industriële, Midwest - in Michigan, Wisconsin en (swingstaat) Ohio, waar er 780.000 jobs verbonden zijn met de auto-industrie. 2. Romneys anti-abortus- en contraceptiestandpunt; daar vervreemdt hij een massa vrouwen mee. 3. Romneys antimigrantenstandpunt; daar vervreemdt hij latino's mee in swingstates zoals Nevada, Colorado en Florida. 4. Romneys steun om Medicare (zorgprogramma voor ouderen) te vervangen met een vouchersysteem dat de kosten voor senioren met 6.500 dollar per jaar kan verhogen; daar vervreemdt hij gepensioneerden mee."

ADVIES VOOR ROMNEY: 'WEES OPTIMISTISCHER'

Fareed Zakaria, onafhankelijk columnist in 'Time'

"Een terugkerende voorspelling over VS-verkiezingen geldt ook nu. Wie optimistischer is over Amerika dan de andere wint, zelfs te midden van een worstelende economie.

"Vandaag is het de Republikeinse partij die dikwijls boos is op Amerika. Lees de bestsellers onder conservatieven, bekijk Fox News of woon een Tea Party-rally bij. Ze staan bol van woede, dikwijls in combinatie met een krachtige nostalgie voor een Amerika dat is vervlogen.

"De Republikeinse partij heeft een belangrijke en krachtige economische boodschap voor Amerika vandaag. Maar om dat te verkopen moet ze haar kiezers kunnen overtuigen dat ze het Amerika van vandaag begrijpen en appreciëren."

Karl Rove, Republikeins meesterstrateeg in 'The Wall Street Journal'

"Mitt Romney is een man met een plan. Hij vernielde het imago dat de Obamacampagne van hem voedde als zou hij een harteloze, egoïstische plutocraat zijn. Romney blijft uitleggen hoe zijn agenda alle Amerikanen - vooral de middenklasse - zal bevoordelen. Hij is op zijn sterkst als hij de economische erfenis van de president aanklaagt. (...)

"Dit is de essentiële zwakte in de strategie van Team Obama. De president en zijn adviseurs zijn zo gebrand op het diskwalificeren van Romney dat ze erbarmelijk waren in het verdedigen van de verwezenlijkingen van de president en ze deden virtueel bijna niets om de agenda van een tweede termijn te omkaderen."

Bill O'Reilly, invloedrijk conservatief commentator op 'Fox News'

"Geef ons kiezers twee keuzes. Of we kiezen weer voor traditioneel kapitalisme en zelfredzaamheid, of we blijven bij president Obama die de federale regering gebruikt om zogeheten sociale rechtvaardigheid op te leggen. De president wil de economie en belastingen reguleren - een 'kinderoppas-staat'. De waarheid is dat de president wil wat West-Europa heeft, een enorme regering die inkomens herverdeelt. (...) En sommige Europese landen zoals Griekenland exploderen nu in geweld omdat de Griekse regering geen uitkeringen meer kan uitbetalen. Nu de VS meer dan 16 biljoen dollar schulden heeft, kunnen dergelijke scènes ook hier voorkomen."