Direct naar artikelinhoud

Kerncentrale Tihange tijdelijk stilgevallen na onderhoud

De kerncentrale Tihange 3 is gisteren om 10.06 uur tijdelijk stopgezet. Een automatische veiligheidsmaatregel bij de heropstart na een onderhoud, zegt Electrabelwoordvoerder Jean-Jacques Pleyers. "Zodra een parameter niet overeenkomt met de geijkte procedure, wordt de werking van de centrale automatisch stopgezet. Dat toont aan dat de veiligheidsmechanismen van de centrale goed werken."

Gisterenavond werd nog gezocht naar de oorzaak. Het incident vond plaats tijdens de gefaseerde heropstart na een onderhoud. "Op het moment dat het veiligheidsmechanisme in werking trad, had de reactor nog maar een derde van zijn capaciteit bereikt", verduidelijkt Pleyers. "De stopzetting heeft geen gevolgen voor de werknemers, de bevolking of het milieu."

Onbemande camera controleert snelheid naast werven

Op verschillende werven langs de Vlaamse autosnelwegen wordt de komende maanden voor het eerst een type onbemande camera neergezet. Dat zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). Bedoeling is de toestellen - semivaste flitspalen - in te schakelen tijdens de meest risicovolle fase van de werven. Na de paasvakantie wordt een eerste toestel geplaatst naast de werf op de E40 tussen Affligem en Erpe-Mere.

De extra snelheidscontroles moeten de veiligheid van de weggebruikers en van de werfarbeiders helpen verhogen. Zowel voor de automobilisten als de arbeiders zijn werven gevaarlijke plaatsen voor ongevallen. Om de werfsituatie wat veiliger te maken, gelden er steeds snelheidsbeperkingen. Die worden amper gerespecteerd.

Tweeduizend valse voorschriften onderschept in 2011

Er zijn vorig jaar meer dan tweeduizend valse voorschriften opgedoken waarmee mensen probeerden geneesmiddelen te krijgen in een Belgische apotheek. Dat meldt de website Mediquality op basis van cijfers van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx.

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) speelde in totaal 190 dossiers door aan het federale parket. In bijna de helft van de gevallen ging het om valse voorschriften voor benzodiazepines en aanverwanten, in te nemen tegen angstaanvallen of slapeloosheid. Pijnstillers en andere samenstellingen met paracetamol en codeïne waren goed voor nog eens een derde van de onderschepte vervalsingen.

Vlaamse huurpremie wordt vanaf komende zomer toegekend

Vanaf de komende zomer begint de uitbetaling van een huurpremie aan mensen met een zeer laag inkomen die al minstens vijf jaar wachten op een sociale woning. Naar schatting 7.000 gezinnen krijgen binnenkort een brief om die aan te vragen.

Normaal gezien had de uitkering vanaf januari uit de startblokken moeten schieten, maar een te laat geleverd informaticasysteem veroorzaakte enkele maanden uitstel. Eind september van vorig jaar keurde de Vlaamse regering de maatregel definitief goed. Het gaat om een premie van 120 euro per maand, met 20 euro extra per kind, voor kandidaten voor een sociale woning die al vijf jaar of langer op een wachtlijst staan. Zij zijn in afwachting van een sociale woonst immers aangewezen op de duurdere private huurmarkt.