Direct naar artikelinhoud

Akkoord tussen Griekenland en schuldeisers blijft voorlopig uit

De onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van Griekenland en zijn private schuldeisers zijn zaterdag afgebroken in Athene. Er werd nog geen akkoord bereikt, zeggen bronnen bij de regering. De afgevaardigde van de private sector trok naar Parijs, vanwaaruit de gesprekken telefonisch zouden worden voortgezet.

Charles Dallara is vertegenwoordiger van het Institute of International Finance (IIF), dat meer dan 450 financiële instellingen vertegenwoordigt die geïnvesteerd hebben in Grieks schuldpapier. Zaterdag trok Dallara onverwachts naar de Franse hoofdstad. Maar volgens bronnen bij de Griekse regering zou er toch voortgepraat worden, "per telefoon als dat nodig is".

De bedoeling blijft in elk geval om tegen begin deze week een akkoord te hebben over de bijdrage van de private sector aan een schuldherschikking voor Griekenland. Zo een akkoord is nodig opdat het land een tweede steunpakket ontvangt vanwege de Europese Unie en het IMF. Griekenland moet tegen 20 maart 14,5 miljard euro schulden herfinancieren.

Volgens de EU en het IMF kan het tweede steunpakket er enkel komen als de private sector bereid is om 50 procent van het Griekse schuldpapier af te schrijven en te ruilen voor cash en nieuwe obligaties met een langere looptijd.

De voorbije dagen werd er al intensief onderhandeld. De gesprekken vrijdag, in aanwezigheid van premier Lucas Papademos en minister van Financiën Evangelos Venizelos, duurden tot na middernacht. Er zou vooruitgang zijn geboekt, maar een akkoord is er dus nog niet. Onder meer de rente voor de nieuwe uit te geven obligaties zorgt voor verdeeldheid.

Overheidstekort

Ondertussen maakte de openbaar aanklager in Athene, Grigoris Peponis, een rapport bekend waaruit zou moeten blijken dat het overheidstekort van Griekenland in 2009 kunstmatig werd opgetrokken van 12 procent tot 15,4 procent van het bruto binnenlands product. De ingreep zou er gekomen zijn onder druk van de regering. De bevindingen brengen voormalig premier George Papandreou in nauwe schoentjes: de oppositie schreeuwt moord en brand en wil een parlementair onderzoek.

Het rapport van Peponis werd vrijdag overgemaakt aan het Hooggerechtshof in Athene. Dat moet nu beslissen of het rapport zal worden overgemaakt aan het Griekse parlement. Alleen die instelling kan beslissen of er strafrechtelijke vervolging komt.

Peponis dreigt zowel ex-premier Papandreou als minister van Financiën Giorgos Papakonstantinou in opspraak te brengen. Personeelsleden bij het Griekse statistiekbureau Elstat verklaarden dat ze door de regering onder druk werden gezet om de deficitcijfers op te blazen, met de bedoeling om het harde besparingsprogramma te kunnen doorvoeren.

Maar het is niet zeker dat de beschuldigingen ook hard gemaakt kunnen worden. Zaterdag verspreidde het Elstat een mededeling waarin het beklemtoont dat het "volledig onafhankelijk werkt".