Direct naar artikelinhoud

Peuter enige getuige restaurantmoorden

Een tweejarig meisje is de enige overlevende getuige van de moord op zeven mensen in een restaurant in Duitsland (DM 6/2). Of zij iets kan betekenen voor het onderzoek is niet zeker.

Door Barbara Debusschere

BRUSSEL l Het kind zag hoe haar ouders, eigenaars van een Chinees restaurant, en vijf anderen maandagochtend neergeschoten werden in wat een afrekening zou kunnen zijn. Twee verdachten zijn gearresteerd.

Aanvankelijk was er nog een getuige van de gruwel in de eetzaak. Het ging om een man die zware schotwonden had, maar tussen leven en dood bleef zweven. Hij overleed dinsdag in het ziekenhuis.

De moorden slaan de politie in Sittensen, ten zuidwesten van Hamburg, met verstomming. Maandag in de vroege uurtjes ging een man zijn echtgenote ophalen, die werkte in het Lin Yuerestaurant. Hij werd er geconfronteerd met een vreselijke scène. Het restaurant zat onder het bloed. Drie mannen en drie vrouwen zaten dood en vastgebonden op een stoel. Ze waren in het hoofd geschoten. Een zevende slachtoffer leefde nog net.

Het ging om de twee Chinese restauranteigenaars en enkele van hun Aziatische medewerkers. Een van de slachtoffers was de vrouw van de man die de lugubere ontdekking deed.

Tot nu toe leek het dat met de dood van het zevende slachtoffer iedere hoop op een getuigenis opgeborgen moest worden.

Maar te midden van de moordscène zat een meisje van twee, het dochtertje van de restauranteigenaars. Agenten vonden haar huilend bij de lijken van haar ouders. Om haar te beschermen hield de politie alles stil over het kind. Een lokale krant onthulde echter dat zij alles moet hebben gezien.

Het meisje liep geen verwondingen op, althans geen fysieke. Omdat ze zo goed als zeker getraumatiseerd is door wat ze zag, wordt ze opgevangen door psychiaters in een Hamburgs ziekenhuis.

Nog steeds laat de politie zo weinig mogelijk over haar los. Vanuit Berlijn meldt de BBC dat het kind "geen duidelijkheid kon verschaffen over de misdaad", maar in andere media zeggen politiebronnen dat het nog niet zeker is of ze zullen proberen het meisje te "ondervragen".

Volgens de Duitse wet is het kind nog te jong om geldig bewijsmateriaal te geven, maar aangezien het kind de enige overlevende is en alles zag, kan ze misschien meer licht werpen op de zaak.

Voorlopig weten de onderzoekers namelijk niet goed van welk hout pijlen te snijden. Een familievete is het enige wat uitgesloten kan worden. Ook staat min of meer vast dat het restaurant niet betrokken was in louche zaakjes. Bovendien zijn nu twee mannen gearresteerd. Ze worden ook beschuldigd van cocaïnebezit.

Vermoed wordt dat de moorden het werk zijn van een criminele bende die een afrekening uitvoerde. Het zou ook kunnen gaan om Chinese maffia die geld afperste van de restauranthouders en wraak nam toen die laatsten niet betaalden.

De Chinese maffia was in de jaren tachtig en negentig actief in en rond Hamburg. "Maar wij namen aan dat die dreiging verdwenen was", aldus een politiewoordvoerder in de Duitse pers.