Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse mariniers verhoord na urineren op dode taliban

De vier Amerikaanse mariniers die over de lijken van vermeende talibanstrijders zouden hebben geürineerd, zijn door onderzoekers van de marine verhoord. Dat heeft een Amerikaanse militaire woordvoerder gezegd.

"De mariniers zijn nog steeds in actieve dienst", verklaarde de militaire functionaris.

Eerder deze week dook een videoband op waarop vier mariniers zijn te zien, die over de lichamen van vermoedelijke strijders van de taliban urineerden. Volgens een bijschrift waren de in gevechtstenue gehulde mariniers leden van een team van sluipschutters, dat vorig jaar actief was in Afghanistan.

Op het moment van de feiten liet een van de mariniers zich laatdunkend uit: "Have a nice day buddy."

Volgens CBS News toonden de betreffende mariniers de video aan hun thuisbasis in Camp Lejeune, als een "oorlogstrofee".

De kans is groot dat de verdachten snel gestraft zullen worden. Ook diegene die de video opnam en eventuele omstanders zullen vervolgd worden

Rel met Afghanistan

Defensieminister Panetta wil snel werk maken van deze zaak om een escalerende rel met Afghanistan te vermijden. President Karzai omschreef de ontering van de lijken als inhumaan en het lijdt geen twijfel dat de beelden de anti-Amerikaanse gevoelens onder de Afghaanse bevolking nog zullen verhogen.

Omdat vele Afghanen niet over een televisietoestel of computer beschikken, zal de werkelijke impact van de controversiële beelden zich pas op termijn doen gevoelen.