Direct naar artikelinhoud

Stelling: 'Hervorming groenestroomsubsidies is goede zaak voor gezinnen en bedrijven'

De overheidssteun voor zonnepanelen heeft een nieuwe knauw gekregen. Een groenestroomcertificaat zal binnenkort 90 euro bedragen, in plaats van 230. Volgens bevoegd minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) is het nieuwe systeem een goede zaak voor de gezinnen en bedrijven, ook al krijgen ze minder subsidies. Merkwaardig.

De Vlaamse regering heeft beslist om de subsidies voor zonnepanelen verder af te bouwen. Vorig jaar kwam er al een bijsturing, waarin werd afgesproken om de steun tussen 2012 en 2016 geleidelijk te verlagen van 230 euro naar 90 euro. Die verlaging wordt nu drastisch versneld. Mogelijk zal een groenestroomcertificaat al op 1 augustus maar 90 euro meer opbrengen.

Daarnaast zullen mensen met zonnepanelen nu ook een netvergoeding moeten betalen. Hoeveel die bedraagt, is nog onduidelijk. "Maar het zal een faire en beperkte bijdrage zijn", benadrukt Freya Van den Bossche. Volgens haar blijft het rendabel om voor zonne-energie te kiezen. "Je verdient ze in tien jaar terug en daarna heb je tien jaar gratis stroom."

"Dit is echt onaanvaardbaar", klinkt het bij de sectorfederatie, die juridische stappen wil ondernemen. "Blijkbaar kan de Vlaamse regering toveren", zegt woordvoerder Alex Polfliet. "Ik vraag me echt af hoe ze dat gaan doen. Volgens hen krijg je die investering in tien jaar terugbetaald. Volgens onze berekeningen zal het 14 jaar duren. Hoe wil je mensen nu nog motiveren om voor groene stroom te kiezen? Voor ons is dit onaanvaardbaar en wij zullen dan ook juridische stappen ondernemen."

Over hoe lang het duurt eer je zonne-installatie zichzelf terugbetaalt, heerst dus onenigheid. Volgens Luc Dedeyne, energieconsulent bij de Bouwunie en de Bond van Vlaamse Architecten (BVA), zit de berekening van de overheid het dichtst bij de waarheid. "Volgens mijn becijfering betaalt je installatie zich met een subsidie van 90 euro per kWh binnen de 7 à 8 jaar terug. Vergeet niet dat de zonnepanelen zelf almaar goedkoper worden. Het blijft verstandig om zonnepanelen te plaatsen."

Conclusie: door het verlagen van de subsidies voor groene stroom ontlast Van den Bossche de Vlaamse begroting enorm. Dat is goed nieuws voor elke belastingbetaler. Ook de niet-eigenaars van zonnepanelen zijn beter af in dit systeem. En de eigenaars in spe? Die krijgen misschien wel minder subsidies maar kunnen nog wel winst boeken op hun energierekening. Enkel voor de sector van de zonnepanelen zal het even moeilijker worden om de klanten te overtuigen.

Score op de schaal van Pinocchio, van volledig juist (0) tot 100 procent gelogen (5).