Direct naar artikelinhoud

Politiek luistert naar wat jeugd belangrijk vindt

De politiek beslist vaak over en voor jongeren, maar vergeet daarbij soms te luisteren naar de jeugd zelf. Om daar wat aan te doen, lanceert Vlaams minister van Jeugd Pascal Smet (sp.a) Jongerenpact 2020. Bedoeling is dat jongeren zelf hun zegje doen over de toekomst en wat ze daarbij belangrijk vinden. Op het einde van de rit moet dat leiden tot een echt pact met tien engagementen die duidelijk maken waar jongeren binnen tien jaar willen staan. "We nodigen het middenveld, de sociale partners en alle betrokkenen uit om deze engagementen te tekenen", zegt Smet, die belooft dat het hier niet gaat om een vage tekst. "Het Jongerenpact 2020 zal de kapstok zijn voor het jeugdbeleid van de komende acht jaar."

De website Jongerenpact2020, vandaag officieel gelanceerd, vraagt vanaf vandaag jeugdige meningen over thema's als duurzaamheid, werk, verdraagzaamheid of onderwijs. Prioriteiten die jongeren zelf gekozen hebben tijdens eerdere, grootschalige bevragingen. Om het gebeuren luister bij te zetten, gaan Smet en minister-president Kris Peeters (CD&V) vandaag ook het debat aan met jongeren en een aantal stakeholders, zoals de sociale partners.

Op 5 mei is het tijd voor YouTop, waarbij 300 jongeren en 150 stakeholders in het Vlaams Parlement de thema's nog eens binnenstebuiten draaien. Ook op lokaal vlak bieden tal van jeugdhuizen, schoolraden en andere organisaties mini-YouTops aan.

Op 26 juni, ten slotte, volgt de plechtige ondertekening van het pact. Het hele proces wordt nauw in de gaten gehouden door de zogenaamde Living Library, 14 jongeren zoals Brian, Margot en Omar die vanuit hun eigen leefwereld hun stempel drukken.

www.jongerenpact2020.be