Direct naar artikelinhoud

109 jobs weg bij ArcelorMittal

Bij ArcelorMittal in Gent staan 79 jobs op de helling. In Schoten, bij dochter AND Steel, verdwijnen 30 van de 47 jobs. De eerste lokale gevolgen van een Europees besparingsplan.

Op de hoofdzetel in Gent zijn 44 banen van de ruim 700 in 11 ondersteunde diensten bedreigd , waaronder magazijnbeheer, inkoop, drukkerij en facility management. Het gaat om 30 arbeiders en 14 bedienden.

Daarnaast moeten in Gent 35 van de 250 bedienden en kaderleden vertrekken bij ArcelorMittal Flat Carbon Belgium, dat onder meer financiële en commerciële diensten levert.

Het bedrijf spreidt de afvloeiingen over maximum drie jaar. Er zullen geen naakte ontslagen vallen. De banen zullen verdwijnen via natuurlijke afvloeiingen en door tijdelijke jobs te schrappen.

"Als gevolg van de aanhoudende crisis is er een overcapaciteit op de Europese staalmarkt en komt er druk op de prijzen", zegt woordvoerder Jan Cornelis. "Vandaag is er nog steeds een kwart minder staal nodig dan voor de crisis. Het is daarom nodig dat we onze kosten verminderen en efficiënter gaan werken."

Zo wil het bedrijf de organisatiestructuur minder complex maken, dubbele taken vermijden en een aantal taken automatiseren. Cornelis sluit niet uit dat er nog besparingen komen. "Dit plan gaat over ondersteunende diensten. We kunnen in de toekomst ook andere diensten efficiënter maken."

Vakbondssecretaris Rony Schatteman van het ABVV wijst erop dat er al 895 jobs verdwenen in 2009 en dat de besparingen van 2001-2004 ook al ongeveer 700 banen kosten. "Er kan niet blijvend bespaard worden, de citroen is bijna uitgeperst", klinkt het.

AND Steel in Schoten produceert staalprofielen voor de bouwsector. Volgens Peter Van Herck, afgevaardigde voor ACV Metea, waren er signalen, maar komt deze aankondiging toch onverwacht en hard aan. "We dachten dat het ergste voorbij was."