Direct naar artikelinhoud

Strijders heilige oorlog komen uit België

Het federaal parket voert een onderzoek naar een netwerk van terroristen die in Brussel zijn gerekruteerd en naar Somalië trokken. Daar wilden ze meevechten met de terreurbeweging Al Shabaab.

Sinds de terroristische groepering Al Shabaab in 2006 begon met de strijd voor een strikt islamitische staat in Somalië, werden al honderden buitenlandse jihadisten gerekruteerd, ook Belgen.

De Morgen reconstrueert, in de bijlage Reporter, het traject van een groepje jihadisten uit het Brusselse Molenbeek die in 2011 en 2012 vertrokken om bij Al Shabaab de wapens op te nemen. Het gaat om mannen die al jaren dromen van een heilige oorlog en dan eindelijk hun kans zien in Somalië.

In het voorjaar van 2011 vertrekt een groep van vier. Onder hen Rachid B. De politie en Staatsveiligheid komen hem op het spoor en beginnen onder meer zijn vrouw, Loubna, af te luisteren.

In de conversaties tussen hem en zijn vrouw blijkt dat Rachid een opleiding in een terreurkamp heeft gekregen en aanvoerder is geworden van een groep van tien strijders. In zijn gesprekken en sms'en met Loubna pocht hij over de ongelovigen die hij heeft gedood. Zijn vrouw smeekt hem terug te keren, maar weet hoe belangrijk de oorlog voor hem is. Zelfs belangrijker dan zijn pasgeboren tweeling. "De jihad is belangrijker dan alles wat ik liefheb", schrijft Rachid haar.

Loubna wordt beschuldigd van het financieel ondersteunen van een terroristische organisatie omdat ze, zelf of via derden, geld verstuurde naar haar echtgenoot.

Een tweede groep, van drie, reist tot twee keer af naar Turkije om van daar in Somalië te geraken. Bij hun tweede poging worden ze opgepakt. Hun advocaat zegt nu dat ze niet naar Somalië wilden gaan, maar naar Syrië. En dan, zo argumenteert hij, zijn zijn cliënten geen terroristen maar rebellen die vechten tegen het regime van Assad. En dat is een strijd die in het Westen als gerechtvaardigd wordt beschouwd.

De zaak is nog in onderzoek, met een dossier dat al meer dan dertigduizend bladzijden telt. Het onderzoek wordt gerekend tot een van de grootste terrorismedossiers van de afgelopen jaren in ons land.

Vorige week verschenen de arrestanten opnieuw voor de raadkamer. Die oordeelde dat Loubna B. onder de voorwaarden die haar advocaat had voorgesteld, mocht worden vrijgelaten. Zo zou ze met haar man Rachid geen contact meer mogen zoeken en moet ze telkens melden als hijzelf wel contact met haar opneemt.

Het parket ging in beroep. "De argumentatie was dat ze nog wat moest nadenken", zegt haar advocaat, Sven Mary. "Dat is een schending van de wet op de voorlopige hechtenis. Die moet gebeuren in het belang van het onderzoek, niet om iemand te doen nadenken." >>reporter