Direct naar artikelinhoud

Internationaal Strafhof: 'Er komt geen onderzoek naar oorlogsmisdrijven in Gaza'

Het Internationaal Strafhof (ICC) zal geen onderzoek doen naar mogelijke oorlogsmisdrijven, gepleegd in de Gazastrook in 2008 en 2009. Omdat Palestina geen volwaardige lidstaat is van de Verenigde Naties, kan het ook geen deelnemende partij zijn bij het ICC, zo heeft het Hof bepaald.

De Palestijnse Autoriteit (PA) had het ICC in 2009 gevraagd onderzoek te doen naar de misdrijven die zouden zijn gepleegd tijdens de Gazaoorlog, de grootscheepse actie van het Israëlische leger tegen Hamas die in drie weken het leven kostte aan ongeveer 1.400 Palestijnen, van wie de meesten burgers, en 13 Israëliërs. Tegelijk erkende de PA eenzijdig de rechtsmacht van het Hof.

Het Hof heeft besloten die erkenning niet te aanvaarden. In een verklaring zegt hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo dat de huidige status van Palestina bij de VN die van waarnemer is, niet die van staat. Het statuut van het Hof staat niet toe dat niet-staten zaken doen met het in Den Haag gevestigde permanente tribunaal voor internationale misdrijven.

Volgens de aanklager is het aan 'de relevante organen van de Verenigde Naties' om te bepalen of de Palestijnen alsnog toegang krijgen tot het Hof.

De Palestijnen hadden twee motieven voor hun stap naar de rechter. Zij wilden een veroordeling van Israël, en ze zagen toegang tot het ICC als een stap naar erkenning van Palestina als staat. Vorig jaar deden de Palestijnen een poging erkenning te krijgen als volwaardig lid van de VN. Die poging liep stuk in de Veiligheidsraad, waar onvoldoende steun bestond voor het voorstel.